N.Z. | 18. 9. 2023, 14:23

To je ena najmočnejših zdravilnih rastlin na svetu

profimedia

Ašvaganda je ena najmočnejših zdravilnih zelišč, dokazano pa je tudi njeno adaptogeno delovanje, kar pomeni, da na različne načine uravnoveša telo in nima škodljivih učinkov.

To rastlino v Indiji, od koder izvira, že tisočletja uporabljajo kot tonik za pomlajevanje telesa in afrodiziak, v zahodnem svetu pa je postala pomembna šele relativno nedavno.

Ašvaganda je eno najmočnejših zdravilnih zelišč, v tradicionalni medicini pa jo najpogosteje predpisujejo za krepitev imunskega sistema po bolezni. Druga pomembna lastnost, ki mu jo pripisujejo, je pomoč pri nespečnosti

Številne zdravilne lastnosti

Ashwagandha vsebuje številne zdravilne spojine, vključno z laktoni, alkaloidi, holinom, maščobnimi kislinami in aminokislinami, ki lahko pomagajo pri stresu, utrujenosti, pomanjkanju energije in težavah s koncentracijo.

Medicinski znanstveniki že leta preučujejo ašvagando in obstaja več kot 200 študij o njenih zdravilnih učinkih.

Raziskave so med drugim pokazale, da ta rastlina ščiti imunski sistem, lahko pomaga proti stresu, izboljša učenje, spomin in reakcijski čas, zmanjšuje anksioznost in depresijo, pomaga v boju proti degenerativnim boleznim možganskih celic, stabilizira raven sladkorja v krvi, znižuje holesterol, povečuje spolno moč in pomaga pri impotenci. Pomaga tudi pri celjenju ran, odpravlja zaprtje ter ščiti želodec in črevesje pred boleznimi, pomaga v boju proti sladkorni bolezni, pomaga pri nespečnosti in kronični utrujenosti, lahko se uporablja za razstrupljanje telesa, pomaga celo pri zdravljenju astme in bronhitisa.

Je tudi zelo močan antioksidant, ki uničuje proste radikale, ki so odgovorni za številna stanja in bolezni ter proces staranja.

Ashwagandha je adaptogena

Adaptogeni so naravne snovi, ki pomagajo telesu pri lažjem soočanju s fizičnimi, kemičnimi in biološkimi stresorji. Zanje velja, da so naravni presnovni regulatorji in ustvarjajo ravnovesje v telesu.

Najbolj znane adaptogene rastline, poleg ašvagande, katerih učinkovitost je dokazana, so: kordiceps (Cordyceps sinensis), kozje mleko (Astragalus membranaceus), sibirski ginseng (Eleutherococcus senticosus), sveta bazilika (Ocimum sanctum), ginseng (Panax ginseng) , sladki koren (Glycyrrhiza glabra), rodiola (Rhodiola rosea), šisandra (Scisandra chinensis)

Lahko pomaga ščitnici

Prav zato, ker je adaptogena, ašvaganda pozitivno vpliva na izločanje ščitničnih hormonov - in to obe smeri.

Če ščitnica proizvaja preveč hormonov, ašvaganda moti njihovo tvorbo. Če proizvaja premalo hormonov, ashwagandha spodbuja njihovo proizvodnjo.

Če imate težave s ščitnico, se pred uporabo ašvagande obvezno posvetujte z zdravnikom.

Preprečuje in zdravi raka

Ajurvedski zdravniki v Indiji to rastlino uporabljajo za preprečevanje in zdravljenje raka, njene protirakave lastnosti pa potrjujejo klinične raziskave.

Študija iz leta 2000 je poudarila učinek na endokrini, kardiovaskularni in centralni živčni sistem.

Avtorji študij še trdijo, da je Ashwagandha učinkovita pri različnih stanjih, kot so: artritis in druge motnje mišičnega sistema, bolezni živčnega sistema in visok krvni tlak.

Kako jo uporabljati?

Običajno se uživa v obliki kapsul, priporočeni odmerek pa je od 600 do 1000 mg dvakrat na dan.

Za ljudi, ki trpijo zaradi nespečnosti in tesnobe, je priporočljivo, da to rastlino v prahu pred spanjem zmešajo v skodelico vročega mleka.

profimedia

Komu uporaba ni priporočljiva?

Ašvaganda ni priporočljiva za nosečnice. Čeprav ni dokazov, da bi bila škodljiva, njen vpliv na plod ni dovolj raziskan.

Odsvetovana je tudi za tiste, ki uporabljajo kortikosteroide ali zdravila za ščitnico.

Ne glede na vse naj velja, da se gre pred začetkom uporabe zelišča posvetovati z zdravnikom.

Stranski učinki

Večji odmerki ašvagande lahko povzročijo prebavne motnje. Nekatere študije kažejo, da lahko v velikih količinah povzroči hipertiroidizem (prekomerno delovanje ščitnice). Prav tako je ne smemo mešati z antidepresivi, saj lahko okrepi njihov učinek.

Povzeto po pisanju n1info.hrSpremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.