29. 11. 2016, 16:54 | Vir: STA

Avstralija: Zaradi slabe prehrane ljudje spet zbolevajo za skorbutom!

profimedia

Skorbut - bolezen, za katero so nekoč obolevali in umirali mornarji na dolgih potovanjih, kjer niso imeli dostopa do svežega sadja in zelenjave - se je znova pojavila v Avstraliji.

Skorbut, ki ga povzroča pomanjkanje vitamina C, je bila v razvitih državah dolgo časa neznanka, strokovnjaki pa so zdaj zaznali kar nekaj primerov te bolezni v Veliki Britaniji in Španiji.

Jedli premalo sadja in zelenjave?

Jenny Gunton iz centra za raziskavo diabetesa, debelosti in endokrinologije na inštitutu Westmead v Sydneyju meni, da se je skorbut v Avstraliji pojavil zaradi slabih prehranjevalnih navad. Bolezen je odkrila po tem, ko so se pacientom pojavile rane, ki jih dolgo niso mogli ozdraviti.

"Ko sem jih vprašala, kako se prehranjujejo, sem ugotovila, da ena oseba ni jedla veliko sadja in zelenjave ali pa je sploh ni, preostali pa so jedli veliko zelenjave, ki so jo enostavno prekuhali in s tem uničili vitamin C," pravi Guntonova.

Vitamin C nujno potrebujemo!

Ko jim je predlagala, naj vsak dan zaužijejo eno tableto vitamina C, so se rane hitro pozdravile. "Človeška telesa ne morejo sintetizirati vitamina C, zato moramo jesti hrano, ki ga vsebuje," opozarja.

Pomanjkanje vitamina C lahko vodi v okrnjen nastanek kolagena in veznega tkiva, kar povzroča modrice, okrvavljene dlesni, bolečine v sklepih in težave z celjenjem ran.

Najboljša hrana v boju proti skorbutu so pomaranče, jagode, brokoli, kivi, grenivke in podobno, vendar prekuhavanje uniči glavna hranila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.