Bi krivca za težjo obliko covida lahko iskali v neandertalskem genu?

Še nepotrjena teorija

23. 4. 2021, 12:52 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Bi krivca za težjo obliko covida lahko iskali v neandertalskem genu? (foto: profimedia) profimedia

32-letna hrvaška antropologinja, dr. sc. Mateja Hajdinjak, ki dela na Inštitutu Francis Krick v Londonu, velja za eno od najperspektivnejših znanstvenic z mednarodnimi izkušnjami. Kar nekaj njenih del je že bilo objavljenih v prestižnem znanstvenem časopisu Nature, za Večernji list pa je med drugim spregovorila tudi o nadvse zanimivi teoriji o tem, zakaj nekateri covid prebolijo na nogah, medtem ko drugi zbolijo za njegovo najhujšo obliko.

"Obstaja teorija, da ljudje z najbolj izraženim neandertalskim genom zbolevajo za hujšo obliko covida-19. Z njo se je ukvarjal Svante Paabo. In kako je to utemeljil? Določeni aleli v naših genih, locirani na kromosomu 3, ki smo jih podedovali od naših prednikov, ki so se križali z neandertalci (torej neposredno od neandertalcev) so zares povezani s težjim obolevanjem za covidom. Odkrili so, da so tiste osebe, ki imajo različico gena, podedovano od neandertalcev, precej večje tveganje za to, da končajo v bolnišnici zaradi kolapsa dihalnega sistema po infekciji covida-19, kot tisti, ki tega gena niso podedovali."

Alel je ena od različic istega gena na genskem lokusu, ki so prisotne v populaciji osebkov iste vrste. - wikipedia

Medtem ko znanost že ve, da so nekatere bolezni povezane s podedovanimi geni neandertalcev, postajajo teorije o tem, da so neandertalci izumrli prav zaradi manjše imunosti na nekatere bolezni, v času covida-19 toliko bolj zanimive. Mlada antropologinja ve o tem povedati naslednje:

"Trenutno obstaja veliko teorij o tem, zakaj so neandertalci izumrli. Kmalu po migraciji zgodnjih modernih ljudi iz Afrike, so vsi naši bližnji genetski sorodniki - neandertalci, denisovanci, Homo floresiensis, Homo erectus - izumrli, medtem ko so moderni ljudje migrirali in poselili vse kotičke zemlje. Vsaka od teh teorij ima svoje prednosti in slabosti - od klimatskih sprememb, velike erupcije vulkana pred 39.000 leti v Italiji, nalezljivih bolezni, pa do tega, da so zgodnji moderni ljudje migrirali v večjih skupinah in podobno. Verjamem, da smo še vedno zelo daleč od razkritja konkretnega razloga, še najbolj verjetno pa je, da je bilo razlogov več. Dejstvo je, da so se moderni ljudje pri migracijah v preteklosti pogost mešali, zato obstaja tudi možnost, da neandertalci in denisovanci niso povsem izginili, temveč smo jih na nek način absorbirali, glede na to, da velik del njihovega genoma še danes živi z nami."

Vir: vecernji.hr