N.Z. | 16. 6. 2020, 14:47

Bilijonar Bill Gates se je odzval na teorije zarote (tudi tisto o čipih)

profimedia

Bill Gates je že dolgo tarča teoretikov zarot, v zadnjih nekaj mesecih pa so mu pripeli še nove, povezane s koronavirusno pandemijo. Soustanovitelj Microsofta je vse zavrnil z: »Bizarno!«

»Naravnost nemogoče se je braniti, tako neumno je vse skupaj. Potem pa to še ponavljajo v nedogled, kar iz trte izvitim trditvam daje kredibilnost,« je pred dnevi za Business Insider povedal Gates, potem ko je naznanil, da se je fundacija Billa & Melinde Gates zavezala v projektu zveze Gavi, ki si prizadeva odkriti globalno cepivo za koronavirus, z 1,6 milijarde dolarjev vrednim paketom.

Odkar je bila razglašena globalna pandemija, ni prenehalo padati po hrbtu Billa Gatesa.

Teoretiki zarot so ga obtoževali, da ima nekaj opraviti s samim izvorom virusa, v kar danes verjame kar 28 odstotkov Američanov. Da teorija še zdaleč ne pije vode, se je potrdilo že pred meseci.

Spet drugi ljubitelji zarot pa neprestano natolcujejo, da ima Gates posebno agendo tudi s cepivom, saj naj bi vanj prikrito vstavil čipe, prek katerih bi bilo nato mogoče nadzorovati nekaj milijardam ljudi.

»Nikoli nisem bil vključen v nikakršen razvoj tehnologije čipov,« je Gates povedal za Wired.

»Osebno verjamem, da je dobro vedeti, kateri otrok je bil že cepljen proti ošpicam in kateri ne. In ti podatki obstajajo … gre za zabeležke zdravnikom, do katerih je mogoče dostopati … nikakor pa pri tem niso bili nikoli uporabljeni čipi ali kakšne podobne tehnologije.«

Gatesa je raziskava, ki je pokazala, kako veliko ljudi samo v ZDA verjame v tovrstne teorije zarote, zaskrbela. Za Wired je tako dodal, da je ’razširjenost vere v zarote lahko tudi nevarna, saj bi lahko odvračala prestrašene ljudi, da bi se cepili proti nalezljivim boleznim’. Na tem mestu so mu že dali prav tudi vodilni zdravstveni uradniki, ki jih skrbi, da bi lažne novice lahko botrovale nepripravljenosti večjega dela populacije, da se cepi proti covid-19, ko bo cepivo enkrat na voljo. Ker brez precepljenosti populacije ni mogoče zagotoviti t.i. čredne imunosti, v nevarnosti za širitev bolezni še naprej ostaja vsa populacija.

»Če ne bo dosežena precepljenost, bo to imelo drastičen vpliv na ocene tveganja, zaradi česar še dolgo ne bomo imeli večjih športnih dogodkov,« je še povedal Gates. »Prav teorije zarote in lažne novice so tiste, ki nas bodo zavirale pri povratku v normalo. Ta trenutek se tega še ne zavedamo.«

Gates se je v zadnjih nekaj tednih tudi sicer pogosto javno oglasil v zvezi z globalno pandemijo. Marca letos je med drugim kritiziral ameriško vlado, ki ’se na zdravstveno krizo ni odzvala dovolj hitro in učinkovito, da bi tako preprečila popolno zaustavitev države’. Ko je Donald Trump najavil zaustavitev financiranja Svetovne zdravstvene zveze (WHO), pa je Gates to pospremil s komentarjem, da gre za ’tako nevarno potezo, kot se sliši’ in izrazil upanje, da si bo Trump vendarle premislil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol