2. 9. 2017, 12:38 | Vir: STA

Bizarno, skrivnostno in nevarno: o tem, zakaj so nekateri ameriški diplomati na Kubi trajno ostali brez sluha!

profimedia

Nekateri ameriški diplomati, ki so utrpeli skrivnostne okvare sluha na veleposlaništvu na Kubi, imajo blažje možganske poškodbe ali so trajno oglušeli, je v petek sporočilo Združenje ameriških služb na tujem.

Po nedavnih navedbah State Departmenta je poškodbe sluha utrpelo najmanj 16 zaposlenih na ameriškem veleposlaništvu v Havani. Drugih podrobnosti niso izdali, zdaj pa je združenje, ki zastopa zaposlene v ameriških diplomatskih službah in mednarodnih organizacijah, sporočilo dodatne podrobnosti poškodb.

"Med drugim so bile diagnosticirane blažje travmatične možganske poškodbe in trajna izguba sluha s stranskimi učinki, kot so izguba ravnotežja, močni glavoboli, kognitivne težave in otekanje možganov," so sporočili, potem ko so govorili z desetimi prizadetimi diplomati, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Lani jeseni so začeli ameriški diplomati v Havani nepojasnjeno izgubljati sluh. Diplomati in člani njihovih družin naj bi bili po poročanju ameriških medijev v svojih rezidencah izpostavljeni delovanju neke zvočne naprave, ki jim je prizadela sluh. Zvoka iz naprave niso slišali, ker naj bi bil na drugi frekvenci, ki ga človeški sluh ne zaznava.

Ameriške oblasti so maja letos izgnale iz ZDA dva kubanska diplomata kot recipročni ukrep za ameriške diplomate, ki so morali predčasno prekiniti svoje mandate v Havani in se vrniti na zdravljenje v domovino.

Po navedbah State Departmenta so se napadi zdaj končali, trenutno pa še poteka preiskava njihovega ozadja.

Tudi kanadska vlada je sicer sporočila, da se je najmanj en njihov diplomat na Kubi zdravil v bolnišnici zaradi nenavadnih simptomov, kot so glavobol in izguba sluha.

ZDA so veleposlaništvo na Kubi znova odprle leta 2015, potem ko sta državi po pol stoletja obnovili diplomatske odnose.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.