N.Z. | 29. 12. 2020, 10:48

Bodo cepiva ustavila širjenje koronavirusa med ljudmi? "Tega še ne vemo natančno!"

profimedia

Na HuffPost so zagrizli v naslednje kislo jabolko, t.j. vprašanje ene od njihovih bralk: "Če se cepim, ali bom še vedno nevarna drugim tako, da bi jih potencialno lahko okužila?"

Odgovor se je glasil takole ...

"Glede najnovejših cepiv proti covidu so še vedno odprte številne neznanke. Ena od njih je tudi, ali bo cepivu uspelo zmanjšati tudi kužnost. Kratek odgovor se glasi: 'Tega ta trenutek ŠE NE VEMO!'

Profesor Chris Whitty, vodja angleške zdravstvene službe, je na nedavni novinarski konferenci povedal, da je čredna imunost, ki si jo vsi tako želimo, možna šele, ko bodo na voljo cepiva, ki bodo ustavila prenos okužbe med ljudmi. Za trenutno dostopna cepiva tega namreč še ne vemo. Vemo le, kar so dokazale dosedanje testne študije Pfizer/BioNTech-a: t.j. da cepiva preprečijo hujši razvoj bolezni, v študiji pa niso raziskovali tudi zmanjšanja kužnosti. Vseeno se pojavljajo govorice, da bi takšna cepiva 'lahko imela' učinek tudi na širjenje virusa.

Tako Pfizer kot Oxford/AstraZeneca cepiva reducirajo simptomatsko obolevnost, zato gre verjeti, da imajo potencialno sposobnost reducirati vrednot R in prispevati k omejevanju transmisije virusa.

Profesor Paul Hunter, strokovnjak z Univerze East Anglia, je že pred časom povedal za britanski HuffPost, da odgovora na to vprašanje nima, saj so za to potrebne dodatne študije, iz poročila Oxford/AstraZeneca za medije pa gre razbrati eno njihovih zgodnejših opažanj, da cepivo (ko je to dano najprej v polovični, nato pa polni dozi) lahko zmanjša transmisijo. O tem so sklepali zaradi nižjih stopenj asimptomatičnih infekcij pri cepljenih. Tudi sicer zdaj med stroko že prevladuje mnenje, da so asimptomatični manj kužni od simptomatičnih.

Predstavnik Pfizerja je za HuffPost še povedal, da jih je v prvi vrsti zanimala imunost cepljenih posameznikov in da se raziskave zdaj nadaljujejo. Zdaj jih namreč še kako zanima tudi, kakšen vpliv bodo cepiva imela na transmisijo, pa tudi, kako slednjo bolj razumeti."

Sklenemo skratka lahko, da cepiva ščitijo posamična življenja, več o tem, ali je z njimi mogoče doseči tudi čredno imunost, pa bodo pokazale in dokazale raziskave, ki so že v teku.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.