9. 12. 2020, 11:59

Bogate države bodo prebivalstvo lahko cepile trikrat, revne pa niti enkrat

profimedia
Bogate države bodo prebivalstvo lahko cepile trikrat, revne pa niti enkrat (foto: profimedia)

Glede na aktualna poročila, kar 90 odstotkov prebivalstva revnih držav ne bo cepljenih, saj bodo šle zaloge cepiv v prvi vrsti bogatim. Najbogatejše države so namreč naročile toliko cepiv, da bi svoje prebivalstvo lahko precepile tudi do trikrat.

Na drugi strani pa je kar 67 najbolj revnih držav na svetu, kjer bodo lahko cepili zgolj vsakega desetega, še piše Al Jazeera.

Aliansa za cepljenje, v kateri sta tudi Amnesty International in Oxfam, zato poziva vlade in farmacevtska podjetja, da urgentno zagotovijo cepiva tudi za države kot so Kenija, Mijanmar, Nigerija, Pakistan in Ukrajino, kjer skupaj beležijo več kot 1,5 milijona okuženih.

Problem je nabava cepiv na zalogo

V nasprotju z njimi, pa so bogate države, v katerih živi okoli 14 odstotkov svetovne populacije, naročile 53 odstotkov vseh zalog najbolj obetavnih cepiv. Med njimi so EU, ZDA, Velika Britanija, Kanada, Japonska, Švica, Avstralija, Hong Kong, Makao, Nova Zelandija, Izrael in Kuvajt.

"Nabava cepiv na zalogo spodkopava napore v smeri globalne zaščite pred covidom," je povedal Steve Cockburn, načelnik Amnesty International. "Tudi bogate države imajo svoje obveznosti glede človekovih pravic in lahko bi se vzdržale rušenju globalnega dostopa do cepiv. Ne le, da bi morale sodelovati. Morale bi tudi pomagati tistim državam, ki pomoč potrebujejo."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.