I. D. | 28. 5. 2022, 19:00

Bomo vibratorje kmalu dobili na recept?

Profimedia

Prve elektromehanske vibratorje so izdelali okrog 1880 za sproščanje bolečih mišic, kmalu pa so postali priljubljeni v psihiatriji.

Viktorijanski zdravniki so že pred njihovim prihodom žensko histerijo zdravili z medenično masažo. A pripravljanje žensk do orgazma “na roke” je bilo zamudno opravilo, zato se je noviteta hitro prijela. Iznajdba je bila na dobrem glasu kot učinkovit medicinski pripomoček in kmalu je postala priljubljena tudi med viktorijanskimi in edvardijanskimi damami brez psihičnih težav.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Photography - Art - Creative (@mooshstudios)

Od takrat do danes se ga je prijelo nekaj stigme, a zadnja študija ameriškega medicinskega inštituta Cedar-Sinai bi mu lahko povrnila staro slavo.

Že prejšnje raziskave so pokazale, da ima pogosto masturbiranje pri ženskah pozitivne učinke tako na telesno kot duševno zdravje, ni pa bilo jasno, ali to velja tudi za masturbiranje z vibratorjem.  

Zato so preiskali podatkovne baze in našli 558 študij, ki so vključevale rabo vibratorjev v medicinske namene. Avtorji raziskave menijo, da so dokazi o pozitivnem vplivu vibratorjev na zdravje dovolj prepričljivi, da bi lahko na tej podlagi razmislili o njihovem predpisovanju.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chris Leroue (@stihl69)

Analiza je pokazala vrsto koristi, od zmanjšanja stresa, boljšega zdravja medeničnega dna, zmanjšanja vaginalnih bolečin in izboljšanja splošnega spolnega zdravja, redna uporaba pa vodi tudi do boljšega tonusa mišic medeničnega dna in posledično manj težav z inkontinenco.  

Raziskovalci kot prednost masturbiranja z vibratorjem izpostavljajo krajši čas, ki ga ženska potrebuje za orgazem, in lažje doseganje večkratnih orgazmov. Na kratko - masturbiranje z vibratorjem daje boljše rezultate. 

Zaključujejo, da vibratorjev ne bi smeli imeti le za erotične igračke, ampak tudi za terapevtske pripomočke. Hkrati opozarjajo, da bi se morali tako ginekologi kot urologi in specialisti za medenično dno in rekonstruktivno kirurgijo bolje poučiti o ženskem spolnem zdravju in vibratorjih, saj so ravno oni tisti, ki jih bodo v (bližnji) prihodnosti predpisovali. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.