Borut Štrukelj: "Da je cepivo učinkovito, smo že dokazali, zdaj moramo dokazati še, da je varno!"

Slovensko cepivo

20. 10. 2020, 10:35 | Zdravje

              Borut Štrukelj: "Da je cepivo učinkovito, smo že dokazali, zdaj moramo dokazati še, da je varno!" (foto: Bor Slana/STA) Bor Slana/STA

V dirko za cepivo proti koronavirusu je vključenih že 42 cepiv z vsega sveta in še nikoli doslej se ni zgodilo, da bi toliko državnih in zasebnih skladov vlagalo toliko denarja, je za MMC povedal Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo.

Ker ni vseeno, koliko kandidatov izmed cepiv bo uspešno izšlo iz vseh faz kliničnih testiranj, saj, kot je povedal Borut Štrukelj, cepiva 'ne bo dovolj za vse, če bo na voljo le eno cepivo', toliko bolj razveseljuje, da imamo v tekmi tudi nadvse obetajoče slovensko cepivo proti covidu-19. Za mnenje o slovenskem cepivu, ki ga razvijajo na Kemijskem inštitutu, so raziskovalci že zaprosili tako Evropsko agencijo za zdravila in o njem poročali Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

O slovenskem cepivu, ki je trenutno v pozno predklinični fazi, čaka pa ga še preizkus na hrčkih, pa je Borut Štrukelj že lahko povedal naslednje:

"Če bo šlo vse po sreči, bi imeli februarja vse rezultate in uporaba bi bila lahko zelo hitra, saj imamo že dovolj odmerkov. Cepivo bi bilo na voljo tudi drugim državam Evropske unije. Da je učinkovito, smo že dokazali, zdaj pa se mora izkazati še, da je varno."

Več o cepivu, ki bo sezonsko (tako kot pri gripi), na rtvslo.si.