20. 7. 2020, 13:24 | Vir: STA

Britanska vlada podpisala pogodbe za 90 milijonov doz cepiva proti covidu-19

Profimedia

Britanska vlada je podpisala pogodbe za 90 milijonov doz cepiv proti covidu-19, ki so trenutno še v fazi razvoja. Po svetu trenutno poteka 23 kliničnih testiranj cepiva proti covidu-19. Zaenkrat še ni znano, katero cepivo bo dejansko res učinkovito, poroča na spletni strani britanski BBC.

Doslej so nekatera cepiva vzpodbudila imunski odziv, zaenkrat pa nobeno še ni prineslo zaščite pred okužbo z novim koronavirusom. Prav učinkovito cepivo naj bi bilo najboljša možnost za vrnitev življenja v okvire, ki so bili pred izbruhom pandemije covida-19.

London je pogodbe podpisal za cepivo, ki ga združeno razvijata farmacevtski podjetji BioNtech in Pfizer kot tudi podjetje Valneva. AstraZeneca razvija cepiva v okviru raziskav univerze Oxford.

Vodja vladne skupine za cepivo Kate Bingham je ob tem dejala, da dejstvo, da se razvija toliko cepiv, kaže doslej nepredstavljivo hitrost pri razvijanju cepiva. "A svarim pred samovšečnostjo in prevelikim optimizmom," je še dejala.

"Obstaja možnost, da ne bomo nikoli dobili cepiva, če pa ga bomo dobili, bo to lahko cepivo, ki ne bo preprečevalo okužbe z virusom, ampak bo omililo bolezenske znake," je opozorila Binghamova.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.