18. 5. 2021, 14:51

"Če človek zboli takoj po cepljenju s prvim odmerkom, bo drugega dobil čez pol leta!"

Aleksandra Saša Prelesnik
dr. Alojz Ihan (foto: Aleksandra Saša Prelesnik)

dr. Alojz Ihan

Ker je takoj po cepljenju, ko se imunski sistem še ni uspel v popolnosti odzvati z izdelavo protiteles, ki ščitijo pred hospitalizacijo in smrtjo zaradi covida, še vedno mogoče zboleti, se številni sprašujejo, kakšen je potem njihov cepilni status.

Pri NIJZ so glede tega že jasni. Cepljene, ki so zboleli kmalu po prvem odmerku, bodo obravnavali kot prebolevnike:

"Če je oseba zbolela po 1. odmerku, dobi drugi odmerek do 6 mesecev po začetku bolezni. Če ste torej po prejemu prvega odmerka zboleli, datum, ki ste ga dobili za drugi odmerek, ne velja nujno več – zamaknil se je najmanj za čas izolacije, priporočilo je, da se cepljenje opravi pozneje – znotraj 6-mesečnega obdobja po začetku bolezni."

Za MMC RTV Slovenija se je o tem izjasnil tudi dr. Alojz Ihan:

"V primeru pojava bolezni po cepljenju s 1. odmerkom mRNA-cepiv sta si cepljenje in bolezen tako tesno skupaj, da gre za en sam imunski odzivi, ki ni spominski, ne utrdi imunskega odziva, zato se je treba cepiti še enkrat. Če pa bi šlo za pojav bolezni po več kot enem mesecu – kar je mogoče zgolj po cepljenju z AstraZeneco –, pa bi ta bolezen sicer delovala zaščitno, ampak s stališča cepljenja ni regulirano, da bi bila ta bolezen priznana kot drugi odmerek."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.