30. 5. 2022, 08:00

Če v zmernih količinah pijete pivo, imate več možnosti, da se izognete TEM boleznim

Uredništvo
Če v zmernih količinah pijete pivo, imate več možnosti, da se izognete TEM boleznim (foto: Uredništvo)

Ravno nasproten pa je učinek pri tistih, ki priljubljene alkoholne pijače spijejo preveč.

Znano je, da prekomerno uživanje alkohola škoduje zdravju. Pivo tukaj ni nobena izjema. Vendar pa lahko ima priljubljena pijača iz hmelja v zmernih količinah tudi pozitivne učinke za zdravje, kažejo ameriške študije.

Profimedia
Slika je simbolična. Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje
zdravju.

Slika je simbolična. Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju.

Pivo zmanjšuje možnost za Alzheimerja

Strokovnjaki ugotavljajo, da je pri ljudeh, ki to pijačo pijejo v zmernih količinah, manjša verjetnost, da bodo zboleli za Alzheimerjevo boleznijo. Silicij, katerega odličen vir je pivo, namreč pomaga preprečevati upad delovanja možganov. 

profimedia

Zmanjša se verjetnost za bolezni srca

Kozarec piva na dan po trditvah strokovnjakov zmanjšuje tudi tveganja za bolezni srca. Po izsledkih ameriške študije imajo tisti, ki to pijačo pijejo na ta način, 42 odstotkov manj možnosti, da bodo zboleli za boleznimi srca, kot tisti, ki piva ne pijejo. Priporočajo predvsem pivo, ki ima pet odstotkov alkohola.

profimedia

Zmerni pivci te pijače imajo močnejše kosti

Silicij v pivu pomaga tudi pri krepitvi kosti. Ljudje, ki pijejo zmerne količine piva, imajo glede na rezultate raziskave večjo kostno gostoto kot tisti, ki te pijače ne uživajo. Po drugi strani pa imajo tisti, ki pivo pijejo v prevelikih količinah šibkejše kosti. Pomembne so zmerne količine, bistvo študije povzemajo pri srbskem portalu Krstarica.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.