7. 6. 2020, 06:00

Če pri sebi opažate te znake, vam primanjkuje beljakovin

unsplash
Če pri sebi opažate te znake, vam primanjkuje beljakovin (foto: unsplash)

Kadar vaše prehranske in druge navade povzročijo neravnovesje, vam telo to sporoči. Preverite, ali trpite za pomanjkanjem beljakovin. 

Beljakovine potrebujemo, ker zalagajo telo z energijo, nasitijo, pomagajo pri okrevanju po vadbi … Imajo pa tudi ključno vlogo pri krepljenju in vzdrževanju mišične mase, zato morajo obvezno biti na jedilniku, če želite napredovati pri vaši najljubši vadbi. 

Zadostno količino beljakovin lahko dobite iz raznolike prehrane, kot so ribe, meso, kvinoja, mlečni proizvodi, semena, sadje, zelenjava … 

Poglejmo si znake, da vaše telo kliče po rednejšem uživanju beljakovin: 

Občutek šibkosti

Opazili boste izgubo mišic (za katere ste trdo garali), utrujenost in slabljenje telesa. Ne boste zmogli takšnih naporov, kot ste jih lahko pred časom. Telo namreč porablja zaloge iz mišic za “gorivo”, ki ga ne dobi iz prehrane. 

Ne morete shujšati

Če ste se beljakovinam odrekli kot del diete, boste verjetno razočarani, saj se številka na tehtnici ne bo spremenila zaradi upočasnjenega metabolizma. Ravno med hujšanjem bi morali še bolj paziti na zadosten vnos beljakovin, saj vas nasitijo za dlje časa, zato se ne boste prenajedali. 

Tanjši lasje

Lasje ne bodo več tako močni in zdravi na pogled, saj so beljakovine gradniki celic, torej tudi kože, nohtov in las. Ker je telo trenutno v “kritični fazi”, saj more varčevati z zalogami beljakovin, ustavi nenujne procese, kot je rast in krepljenje las in nohtov. 

Otekanje nog

Otekli gležnji in stopala morda niso posledica celodnevne hoje ali neudobnih čevljev, ampak pomanjkanja beljakovin. Nakopičijo se tekočine, ki bi bile drugače shranjene v krvnih žilah. Kako veste, da ste zabuhli? S prstom pritisnite na stopalo ali gleženj in opazujte, ali se pojavi odtis. V tem primeru so vaše noge otekle. 

Vedno ste lačni

Za lakoto je lahko krivih več razlogov, tudi dehidracija. Vendar je vredno preveriti, ali vaše telo le kliče po večji porciji beljakovin pri vsakem obroku. To je še posebej verjetno, če imate potrebo, da med vsakim obrokom pojeste nekaj sladkega. Beljakovine namreč uravnajo krvni sladkor, zato so sladkarije odveč. 

Težko se osredotočite

V zadnjem času niste dobili nobene dobre ideje, težko opravljate naloge in se po drugi strani zlahka zmedete. Sladkarije in drugi prigrizki vse skupaj le še poslabšajo. 

Ker beljakovine poskrbijo za ravnovesje krvnega sladkorja, se mentalno lahko osredotočite na druge stvari in ste zato učinkovitejši. 

Vir: Aktivni.si

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.