Dobra solata je spremljevalka obroka, a pomembno je vedeti nekaj dejstev.
Solata je še posebej poleti pogosto na naših mizah. Vsak si jo pripravi po svojem okusu in uporabi tiste dodatke, ki so mu najlubši. V vročih dneh si jo pogosto pripravimo kot glavno jed in jo obogatimo s koščki mesa ali s sirom, konzervirano tunino ... Pač s sestavinami, ki so nam všeč. Sicer pa jo pogosto uživamo ob glavni jedi in prilogi. A nutricionisti zdaj pravijo, da to morda ni najbolj optimalna navada. Namesto da bi solato uživali skupaj z glavnim obrokom, pravijo, da še največ koristi prinaša, če jo pojemo najprej.
Zakaj je to priporočljivo?
Po nasvetih vse večjega števila nutricionistov ima zelenjava, bogata z vlakninami, najboljši učinek na telo, kadar jo zaužijemo na prazen želodec. Takrat lahko telo učinkoviteje izkoristi vse koristne snovi iz surove hrane. Vlaknine obložijo želodčno sluznico, upočasnijo prebavo in pomagajo pri stabilizaciji ravni sladkorja v krvi, kar preprečuje nenadne napade lakote in željo po sladkem.
Naravni zaviralec apetita
Če solato pojemo na začetku obroka, možgani že v zgodnji fazi prejmejo signal sitosti. Ta "pametni" pristop pomeni, da bomo kasneje pojedli manj kalorične hrane, brez občutka prikrajšanosti. Tako ne le varujemo svojo postavo, temveč tudi ohranjamo stabilno raven sladkorja, še posebej, če po solati sledijo jedi, bogate z ogljikovimi hidrati.
Ena najbolj znanih zagovornic takšnega prehranskega pristopa, nutricionistka Jessie Inchauspé, poudarja, da ima vrstni red uživanja hrane ogromen vpliv na raven glukoze v krvi. Solata pred vsem ostalim deluje kot naravni regulator, ki ublaži nenadne skoke sladkorja in telesu zagotavlja bolj stabilno energijo skozi dan.
Nutricionistka Carrie Glassman poudarja, da že majhna sprememba – kot je to, da najprej posežemo po krožniku solate – lahko dolgoročno pomaga pri uravnavanju apetita in vzdrževanju zdrave telesne teže. Nizkokalorična zelenjava, ko jo zaužijemo na začetku obroka, upočasni prebavo in tako je vsak naslednji grižljaj "lažji" za telo.