Cenejše cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu v Ljubljani, Mariboru, Celju in Slovenj Gradcu!

3. 4. 2018, 19:16 | Zdravje | Vir: STA

              Cenejše cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu v Ljubljani, Mariboru, Celju in Slovenj Gradcu! (foto: Hina/STA) Hina/STA

Akcija cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu po ugodnejši ceni Zdravo v naravo bo tokrat potekala v Ljubljani, Mariboru, Celju in Slovenj Gradcu. Cena cepljenja bo povsod enaka, 20 evrov za odrasle in otroke. V Ljubljani in Mariboru se je za cepljenje treba naročiti, medtem ko v Celju in Slovenj Gradcu naročanje ni potrebno.

Kot so sporočili organizatorji akcije Zdravo v naravo, se bodo s prihodom pomladi v gozdovih, na travnikih, v mestnih parkih in na domačih vrtovih ponovno prebudili klopi. Ker je Slovenija endemsko območje za klopni meningoencefalitis, ta mesec zdravstveni domovi v Ljubljani, Celju, Mariboru in Slovenj Gradcu v okviru akcije Zdravo v naravo s ciljem povečevanja precepljenosti organizirajo cepljenje proti tej nevarni bolezni po ugodnejši ceni.

Zdravstveni domovi pozivajo, da ljudje s seboj prinesejo tudi cepilno knjižico, če jo imajo.

 • V Ljubljani se je cepljenje po ugodnejši ceni že začelo in bo potekalo do 26. aprila, in sicer pri vseh osebnih zdravnikih, ki delujejo v okviru Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana.
 • V Mariboru bo akcija potekala pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Za cepljenje se bo treba naročiti, kar lahko storijo tudi prebivalci drugih krajev in tisti, ki imajo izbranega osebnega zdravnika izven ZD Maribor.
 • V Celju je prvi val akcije Zdravo v naravo potekal že v začetku marca, drugi val pa bodo v ZD Celje izvedli v soboto. Za cepljenje se v Celju ni treba naročiti in je prav tako na voljo vsem, ne le tistim, ki imajo tu izbranega osebnega zdravnika.
 • Tudi v Slovenj Gradcu je prvi val akcije potekal že marca, z drugim valom pa bodo v ZD Slovenj Gradec nadaljevali v petek in soboto, naročanje ni potrebno.

Klopni meningoencefalitis je zelo resna virusna okužba centralnega živčnega sistema, ki lahko za vedno spremeni življenje bolnika in njegove družine. Ker zdravila za to bolezen ne poznamo, cepivo predstavlja edino možnost zanesljive zaščite pred to boleznijo.

Cepljenje je še posebej priporočljivo za tabornike, zeliščarje, gobarje, čebelarje, igralce golfa, tekače, kolesarje, pohodnike, planince in vrtičkarje, skratka za vse, ki se radi gibljejo v naravi. Cepi se lahko vsak, otroci že od dopolnjenega prvega leta, cepljenje odsvetujejo le osebam z akutno vročinsko boleznijo in tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva.