Cepivo BBIBP-CorV, ki ga razvija inštitut iz Pekinga, z nadvse obetavnimi rezultati

Imunološko učinkovito in varno

16. 10. 2020, 12:32 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Cepivo BBIBP-CorV, ki ga razvija inštitut iz Pekinga, z nadvse obetavnimi rezultati (foto: profimedia) profimedia

Na Kitajskem je v teku razvoj večih cepiv, eden od njih pa naj bi se še posebno izkazal. Cepivo je trenutno v drugi fazi kliničnih raziskovanj na ljudeh.

Cepivo, ki so mu dali ime BBIBP-CorV, razvija kitajski inštitut za biološke proizvode v Pekingu in je podružnica velikega kitajskega farmacevtskega podjetja CNBG.

Gre za cepivo, ki je že bilo odobreno za izredne programe cepljenja, s katerimi želijo kitajske oblasti zaščititi najbolj ranljive skupine v družbi, tudi zdravstvenih delavcev, aktualna testiranja cepiva pa so zdaj tista, ki jih izvajajo zunaj Kitajske.

BBIBP-CorV je zgolj eden od najmanj desetih projektov razvoja cepiv v svetu, ki prehajajo v tretjo fazo kliničnih raziskovanj. Kar štiri izmed njih razvijajo kitajski znanstveniki.

Glede na študijo, ki je bila objavljena v znanstveni publikaciji Lancet, naj bi bilo omenjeno cepivo brez težjih stranskih učinkov, v obdobju med 29. aprilom in 30. julijem pa so z njim cepili že več kot 600 zdravih oseb, ki so nato razvile dobro imunološko reakcijo na novi koronavirus.