Cepivo ne more povzročiti bolezni covid-19

13. 1. 2021, 11:20 | Zdravje | Vir: STA

              Cepivo ne more povzročiti bolezni covid-19 (foto: Daniel Novakovič/STA) Daniel Novakovič/STA

Cepivo proti covidu-19 ne more povzročiti bolezni, zatrjujejo strokovnjaki. Prav tako pozitivni test na koronavirus ne more biti posledica stika z RNK virusa prek cepiva. Lahko pa se zgodi, da cepljenje časovno sovpada z okužbo z novim koronavirusom in oseba zboli zaradi tega.

Do zdaj odobreni cepivi proti covidu-19 delujeta tako, da bolezen preprečita s predpripravo odziva imunskega sistema. Z vnosom cepiva - bodisi Pfizer-BioNTechovega bodisi Moderninega, v obeh primerih gre za mRNK cepivo - v telo vnesejo navodilo za nastanek virusne beljakovine, ki jo prepozna imunski sistem in ustvari zaščito. Ko smo naslednjič z virusom v stiku, ga imunski sistem prepozna in uniči, še preden bi povzročil bolezen covid-19.

Cepivo torej vsebuje informacijo RNK, ne pa živega virusa, ki bi povzročil okužbo, zato zaradi cepljenja ne moremo zboleti za covidom-19, je na nedavni okrogli mizi pojasnil predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel.

Je pa možno, da je posameznik v stiku z novim koronavirusom pred cepljenjem, a ob cepljenju še ne kaže znakov okužbe, ali pa tik po cepljenju, ko telo še ni ustvarilo dovolj protiteles, da bi se ubranilo pred boleznijo.

To se je zgodilo tudi nekaterih v domovih za starejše, kjer so beležili nove okužbe v dneh po cepljenju. Fafangel je dejal, da je bilo najbolj etično cepljenje proti covidu-19 začeti prav v domovih za starejše, saj je tam najranljivejša populacija z največjo smrtnostjo. Cepili pa so tudi v tistih domovih, kjer so že imeli izbruhe okužbe, tako da so bili očitno nekateri, ki so se cepili, pred ali po cepljenju izpostavljeni okužbi.

Po prvem odmerku cepljenja namreč traja okoli 14 dni, da cepivo nudi polovično zaščito. Torej polovica cepljenih po 14 dneh od cepljenja ne bi zbolela ob morebitni okužbi, polovica bi. Bistveno večja je zaščita po prejetem še drugem odmerku.

Fafangel je zavrnil tudi ugibanja, da je lahko pozitiven test na okužbo koronavirusom posledica tega, da človek prek cepiva pride v stik z virusom. Na tak način bi lahko prišli le do pozitivnega serološkega testa, ki le dokazuje protitelesa v krvi, niso pa to testi, ki bi bili zajeti v statistiko odkritih okužb z novim koronavirusom.