Aleš Cipot | 20. 5. 2020, 11:54

Cigarete in tobak z okusom mentola se dokončno poslavljajo

Profimedia
Cigarete in tobak z okusom mentola se dokončno poslavljajo (foto: Profimedia)

20. maja je v veljavo stopil še zadnji od ukrepov zakona o omejevanju tobačnih izdelkov, ki prepoveduje prodajo tobačnih izdelkov značilnega okusa mentola in vseh drugih arom.

Pri proizvodnji tobačnih izdelkov se lahko odslej uporabljajo le dodatki, ki so bistveni za proizvodnjo tobačnih izdelkov, na primer sladkor, s katerim se nadomesti tisti sladkor, ki je bil izgubljen v postopku.

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov je Državni zbor sprejel 15. februarja 2017. Na podlagi tega zakona so bila na tobačnih izdelkih že uvedena zdravstvena opozorila, ki morajo pokrivati 50 odstotkov površine izdelka, barvne fotografije, ki prikazujejo posledice uporabe tobaka in nova pravila glede navajanja znamke, imena in vrste tobačnih izdelkov.

Prepoved prodaje izdelkov z aromo je zadnji od ukrepov, ki ga predvideva omenjeni zakon.

Več kot polovica bi rada prenehala s kajenjem

Po podatkih Nacionalnega inštututa za javno zdravje delež kadilcev v Sloveniji ostaja približno četrtinski, medtem ko se v mlajših starostnih skupinah razširjenost kajenja zmanjšuje.

Nacionalna raziskava o tobaku, alkoholu in drugih drogah iz leta 2018 kaže, da v Sloveniji več kot polovica prebivalcev v starosti od 15 do 64 let še nikoli ni kadila, nekdanjih kadilcev je slaba četrtina, prav tako kadilcev. Statistični podatki razkrivajo, da želi kar 62 odstotkov kadilcev opustiti kajenje.

Vsako leto zaradi posledic kajenja v Sloveniji umre več kot 3000 prebivalcev.

Mnogi posamezniki zaradi zasvojenosti z nikotinom težko prenehajo s kajenjem, še posebej brez pomoči. Zato je v Sloveniji na voljo več različnih in brezplačnih oblik pomoči, kot je na primer brezplačna anonimna številka, ki je objavljena na vsaki cigaretni škatlici, v zdravstvenih domovih v okviru Zdravstveno-vzgojnih centrov strokovnjaki nudijo podporo pri opuščanju kajenja. Spodbude za opuščanje kajenja so na voljo tudi prek spleta.

Na spodnji sliki so prikazane nekatere od številnih strupenih in zdravju škodljivih snovi, ki se nahajajo v tobačnem dimu. Vse te sestavine vdihava kadilec, prav tako pa tudi nekadilec v njegovi bližini. Vir: NIJZ.

NIJZ

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.