D. D. | 22. 9. 2023, 06:00

6 razlogov, zakaj je dobro nositi spodnje perilo (jih poznate?)

Profimedia

Nošenje spodnjega perila ni nujno potrebno za zdravje spolovil, vendar pa je zelo koristno.

Nekatere stare mame so opozarjale, da je treba vedno nositi čisto in lepo perilo, v primeru, da se zgodi prometna nesreča. V resnici bi bilo reševalcem popolnoma vseeno, kakšno spodnjice nosite. Je pa res, da obstaja veliko razlogov, zakaj je pametno poskrbeti, da imate na sebi vedno spodnje perilo. 

Spodnje perilo ima dva glavna namena: modni in funkcionalni. Prvi poskrbi za vašo samozavest, drug pa pomaga ohranjati vaše spolovilo zdravo, pravi doktor David E. Bank, dermatolog in ustanovitelj Dermatološkega centra v Westchestru v New Yorku.

"Funkcionalnost spodnjega perila mora biti pomembnejša od njegovega videza. Od vaših osebnih okoliščin pa je odvisno tudi, ali boste spodnje perilo nosili v postelji ali pod športnimi oblačili med telovadbo," pravi strokovnjak. 

Nošenje spodnjega perila ni nujno potrebno za zdravje spolovil, vendar pa je zelo koristno. A to velja le, če nosite čiste in suhe spodnje hlačke

Lepo spodnje perilo vam bo dvignilo samozavest.

Lepo spodnje perilo vam bo dvignilo samozavest.

Profimedia

Manjše tveganje za nekatere okužbe

"Spodnjice predstavljajo oviro pred nekaterimi bakterijami, glivicami, umazanijo in drugimi onesnaževalci iz okolja," navaja The Healthy. To je še posebej koristno, če redno nosite hlače, kot so kavbojke, ki se perejo le občasno in lahko zadržujejo mikrobe v bližini genitalij.

Manj draženja tam spodaj

Spodnje perilo lahko vaše genitalije zaščiti tudi pred draženjem zaradi oblačil, kot so šivi med nogami v hlačah, ki potekajo ravno med nogami.

Bolj udobna vadba

Vadba v tesnih, prepotenih kratkih hlačah lahko spodbuja rast bakterij. Zato je pomembno, da telovadite v kvalitetnih športnih oblačilih. Nošenje športnega spodnjega perila, ki odvaja znoj pripomore, da to območje ostane suho in čisto. 

Čistejša koža

Akne na področju genitalij in zadnjice so lahko zelo moteči, nošenje dobrega spodnjega perila pa jih lahko pomaga zmanjšati. "Ko se znoj predolgo zadržuje na koži, lahko povzroči zamašitev por in posledično izbruhe aken," pravijo strokovnjaki. Kvalitetno spodnje perilo, ki odvaja vlago, lahko pomaga ohranjati kožo čisto in suho.

Zaščita pred menstruacijo

Menstruacija rada poskrbi, da je v tistih dneh vedno neprijetno. Spodnje hlačke iz bolj kvalitetnih materialov, bodo poskrbeli, da bodo vaša oblačila ostala čista in suha tudi med mesečno nadlogo, hkrati pa se boste počutile bolj samozavestno.