N.Z. | 9. 7. 2021, 13:13

Covid-19 in trajna erektilna disfunkcija (vse, kar je o tem zaenkrat znanega)

profimedia

Nova vroča tema med zdravniki in zdravniškimi eksperti je znana. Številni moški namreč v zadnjih nekaj mesecih k zdravnikom prihajajo s težavo resno motene erekcije.

Dr. Ryan Berglund, urolog na clevelandski kliniki, zaenkrat poroča o primarno anekdotičnih primerih, saj zaenkrat še ni znano, kako razširjen je v resnici problem, prav tako stroka v rokah še nima dokazov o tem, da bi covid-19 lahko povzročal tudi erektilno disfunkcijo pri moških. "Na resno študijo v tem oziru še čakamo," pravi dr. Berglund.

Pa vendar. "Stroke nikakor ne bi presenetilo, če bi covid-19 imel tovrsten vpliv na moško zdravje," pravi dr. Emmanuele Jannini, profesor endokrinologije in zdravstveni seksolog z University of Rome Tor Vergata.

Da bi erektilna disfunkcija lahko postala eden od simptomov dolgega covida, je o problematiki že pisal dr. Jannini. Simptom bi se tako pridružil seriji simptomov, ki vztrajajo več mesecev po izvirni okužbi s koronavirusom. Mednje danes že sodijo težka sapa, bolečine v prsih, palpitacija srca in izguba voha ter okusa.

Jannini dodaja, da je tveganje za tovrstno disfunkcijo znantno višje pri tistih pacientih, ki so preboleli covid pljučnico, saj je pri njih prišlo do vnetnih procesov v krvnih žilah. 

In ko se pojavijo krvno-žilne težave, je v stiski celoten kardiovaskularni sistem, kar lahko rezultira tudi v erektilno disfunkcijo, je še jasen Jannini.

"Omenjeno ni neznačilno tudi v primeru drugih viralnih infekcij," dodaja Berglund. "Vse je odvisno od stopnje infekcije in resnosti obolenja, kar posledično vpliva na incidenco z ožiljem povezanimi boleznimi in vaskularno vnetnimi obolenji. Poleg tega nam je že dobro znana tudi povezava s pomanjkanjem kisika v krvi, kar prav tako lahko povzroči erektilno disfunkcijo."

Še nekaj razlogov za tovrstne težave, ki bi lahko bile povezane s specifiko covida:

  • Jannini se po pregledu znanstvene literature sprašuje, ali ima s tovrstnimi težavami kaj opraviti tudi protein ACE2 - t.j. prav tisti protein, ki ga virus uporabi, da lahko okuži človeško celico. Obdukcije umrlih za covidom so pokazale 'znantno zmanjšano vsebnost Leydigovih celic', ki se nahajajo v modih (testisih) in izločajo androgene, med drugim tudi testosteron. Berglund se z njegovo hipotezo strinja, a opozarja, da ta še ni znanstveno potrjena.
  • Kot je dobro znano, covid povzroča težave čutilom vohanja. "Prav nezmožnost voha pa samo po sebi zmanjšuje možnost vzburjenja," še pravi Jannini.
  • Tudi depresija in anksioznost bi lahko igrala pomembno vlogo. Učinki pandemije, izguba službe ali prisila dela od doma lahko negativno učinkujejo na razpoloženje, to pa ima lahko za posledico tudi erektilno disfunkcijo. Berglund Janniniju pri tem prikimava: "Da bi se zgodila erekcija, je prav zares potrebno biti 'ustrezno razpoložen'. Znano je, kako močna je čustvena in psihološka komponenta pri tem."
Potrebnih je več študij

O povezavi med covidom in erektilno disfunkcijo bodo v naslednjih mesecih in letih odgovore in potrditve iskale resne znanstvene študije, Janninija pa to ne ovira, da bi že zdaj ne pozival ljudi: "Cepljenje pomeni, da boste lahko več seksali. To bi še posebno toplo priporočal mladim. Če želite seksati, se raje cepite!"

Povzeto po latimes.com

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.