N.Z. | 29. 10. 2021, 14:00

"Covidni potni listi nimajo nobenega smisla," sporoča v Lancetu objavljena britanska raziskava

profimedia

V enem od najbolj uglednih znanstvenih časopisov na svetu, The Lancet, so objavljeni izsledki raziskave, v kateri je sodelovalo dvajset uglednih britanskih znanstvenikov. Skupaj so prišli do zanimivega zaključka: "Ker je pri že cepljenih mogoče najti podobno virusno 'breme' pri delti kot pri necepljenih, gre tudi njih jemati kot pomenljivi vir transmisije."

Raziskavo je financiral britanski Nationale Institute for Health Researsch, izsledke raziskave pa med drugim podpisal celo Neil M. Ferguson, t.j. človek, ki je nedavno tega Britanijo 'potisnil' v zaprtje, tudi sicer pa je znan po svojih pesimističnih epidemioloških napovedih.

Bistveni zaključki raziskave so v nasprotju s prevladujočo tezo v Evropi, ki gre v smeri, da naj bi cepljeni dobili prosti prehod s covidnimi potnimi listi, saj da 'ne prenašajo okužbe'.

Raziskava, s katero so spremljali t.i. sekundarno širjenje okužb znotraj domov tako pri cepljenih kot necepljenih, je sicer pokazala, da cepljeni manj intenzivno prenašajo okužbe od necepljenih.

"Pri cepljenih je možnost prenosa okužbe 25-odstotna, medtem ko je ta odstotek pri necepljenih 38 %."

Ali povedano drugače: cepljenje prav zares zmanjša tveganje prenašanja okužbe, žal pa to ni tako majhno, kot se je pred tem verjelo.

Raziskava je nato še pokazala, da se pri cepljenih možnost za prenos okužbe povečuje s časovno odmaknjenostjo od zadnjega odmerka cepiva.

Zelo pomemben dejavnik vpliva je, kot so znanstveniki ocenili v zaključku študije, tudi interakcija virusa in gostitelja v zgodnji fazi okužbe, saj prav ta najbolj pomenljivo vpliva na širjenje virusa.

Na Twitterju se je okoli izsledkov te študije seveda že vnela razgreta debata med strokovnjaki.

Med drugim se je oglasil Francois Balloux, direktor inštituta UCL Gentics in profesor na londonskom University College, ki je poudaril, da so bili morda 'zaključki o tem, da cepljenje zaustavlja prenos okužb, morda preoptimistični'.

V dotično raziskavo so bili vključeni kontakti 126 popolnoma cepljenih, od katerih jih je 31 imeli pozitiven PCR test, kar nato znese 25 %, medtem ko je bilo v skupino necepljenih vključenih 40 oseb (in njihovih kontaktov), od katerih jih  je imelo 15 pozitiven PCR test, kar nato znese 38 %. Skupina cepljenih je večja zato, ker je v Veliki Britaniji večina populacije precepljena.

V zaključku omenjene raziskave se znanstveniki nato izprašujejo, ali imajo v luči takšnih podatkov covidna potrdila (ki so več kot zgolj prepustnice) sploh še kakšen smisel.

Medtem ko so covidna potrdila postala bolj kot ne orodja marketinga za promocijo cepljenja, pa stroko v trenutku, ko se Evropa sooča s četrtim valom epidemije covida, bolj skrbi, ali cepljeni zaradi covidnih potrdil 'prelahko' prihajajo v stik s pacienti v bolnišnicah in rezidenti v domovih za ostarele. Vse več jih je prepričanih, da bi morali za dostop na mesta, kjer se zadržujejo imunsko kompromitirani, zahtevati obvezno testiranje (in to ne glede na to, ali gre za cepljene ali necepljene).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.