N.Z. | 3. 3. 2020, 15:34

Depresijo povzročajo vnetni procesi v telesu, potrdila študija

profimedia
Depresijo povzročajo vnetni procesi v telesu, potrdila študija (foto: profimedia)

Nova metaanaliza, ki je pod drobnogled vzela serijo podobnih študij na 5166 pacientih in 5083 kontrolnimi subjekti, je pokazala statistično pomembno povezavo med imunskim sistemom in reakcijo na vnetne procese v telesu, ki bi lahko povzročili razvoj depresije.

Depresija danes velja za eno najpogostejših duševnih motenj, ki tekom življenja vsaj enkrat prizadane od 10 do 20 odstotkov populacije.

A medtem ko se je večina raziskav posvečala raziskovanju povezav med živčnim sistemom in depresijo, npr. o vplivanju serotonina in drugih nevrotransmiterjev na razpoloženje in vedenje ljudi, najnovejša metaanaliza (vir: tukaj) pozornost usmerja na imunski sistem in vnetne procese v telesu.

Raziskovalci so namreč naleteli na značilno visoke parametre stresnih odzivov imunskega sistema v krvi pri depresivnih pacientih, medtem ko so ti praviloma izostali pri zdravih opazovancih. To jih je napeljalo k misli, da se v telesih depresivnih ljudi dogaja več vnetnih procesov kot pri zdravih.

Temu pomembnemu odkritju bodo zdaj sledile študije, ki bodo bolj natančno raziskale povezavo med dejavnostjo imunskega sistema in vnetnih procesov z depresijo, kar bo verjetno lahko postreglo z novimi in učinkovitejšimi protivnetnimi zdravili, ki bodo blažila depresivne simptome.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.