Depresijo povzročajo vnetni procesi v telesu, potrdila študija

3. 3. 2020, 15:34 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Depresijo povzročajo vnetni procesi v telesu, potrdila študija (foto: profimedia) profimedia

Nova metaanaliza, ki je pod drobnogled vzela serijo podobnih študij na 5166 pacientih in 5083 kontrolnimi subjekti, je pokazala statistično pomembno povezavo med imunskim sistemom in reakcijo na vnetne procese v telesu, ki bi lahko povzročili razvoj depresije.

Depresija danes velja za eno najpogostejših duševnih motenj, ki tekom življenja vsaj enkrat prizadane od 10 do 20 odstotkov populacije.

A medtem ko se je večina raziskav posvečala raziskovanju povezav med živčnim sistemom in depresijo, npr. o vplivanju serotonina in drugih nevrotransmiterjev na razpoloženje in vedenje ljudi, najnovejša metaanaliza (vir: tukaj) pozornost usmerja na imunski sistem in vnetne procese v telesu.

Raziskovalci so namreč naleteli na značilno visoke parametre stresnih odzivov imunskega sistema v krvi pri depresivnih pacientih, medtem ko so ti praviloma izostali pri zdravih opazovancih. To jih je napeljalo k misli, da se v telesih depresivnih ljudi dogaja več vnetnih procesov kot pri zdravih.

Temu pomembnemu odkritju bodo zdaj sledile študije, ki bodo bolj natančno raziskale povezavo med dejavnostjo imunskega sistema in vnetnih procesov z depresijo, kar bo verjetno lahko postreglo z novimi in učinkovitejšimi protivnetnimi zdravili, ki bodo blažila depresivne simptome.