16. 6. 2020, 15:53

Dermatologi svarijo pred soncem, ker smo zaradi epidemije 'preskočili' privajanje

profimedia
Dermatologi svarijo pred soncem, ker smo zaradi epidemije 'preskočili' privajanje (foto: profimedia)

V času epidemije COVID-19 smo kar nekoliko zanemarili druge potencialne nevarnosti za naše zdravje. Zdaj, ko je ogroženost nekoliko popustila in smo se začeli bolj sproščeno predajati soncu, pa dermatologi opozarjajo, da opažajo letos več opeklin kot prejšnja leta, saj smo »preskočili« 2 meseca postopnega privajanja na močnejše UV žarke.

Skrajni čas je torej, da se spomnimo tudi potencialnih nevarnosti prekomernega izpostavljanja soncu in ravnamo samozaščitno!

Temu so namenjeni tudi webinarji – brezplačna predavanja in druge vsebine v okviru programa Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo, ki jih v okviru programa s tem imenom izvajajo na Oddelku za kozmetiko Visoke šole za storitve (VIST). Začnejo v četrtek, 18. 6., predavanja pa bodo dostopna na spletu neprekinjeno do 5.7.2020.
Intenziteta se povečuje

Bližamo se poletju, temperature rastejo, intenziteta UV sevanja se povečuje, vse več je priložnosti, da se izpostavljamo soncu in s tem UV žarkom. Tako se povečujejo tudi tveganja za hitrejše staranje naše kože in druge, tudi bolezenske posledice zaradi prekomernega izpostavljanja soncu. Pa ne le kože! Posledice izpostavljanja UV sevanju opažamo kot akutne in kronične posledice tako na naši koži, kot na očeh in imunskem sistemu.

Mnogi zatrjujejo, da se ne sončijo. A najpogosteje sončenje povezujejo le z namenskim ležanjem pod vročim soncem na morju zaradi zagorelosti. Vendar pa se »sončimo« tudi če čez dan, ko pripeka sonce, delamo na vrtu, se rekreiramo ali si ogledamo na prostem kakšno tekmo. Naši koži je vseeno, kaj delamo takrat, ko se izpostavljamo soncu. Škoda koži nastaja, in to celo v oblačnem vremenu, ko je tveganje lahko celo še večje. Prejeti odmerki UV sevanja v obdobju celotnega življenja se seštevajo. Zdrave zagorelosti ni, ključna je preventiva! Sonce je namreč lahko naš prijatelj in sovražnik. Omogoča življenje, a ga hkrati lahko ogroža. Ima številne ugodne vplive na naše počutje, še več, brez njega življenje ne bi obstajalo, a hkrati s pozitivnimi ima tudi škodljive vplive na naš organizem.

Doc. dr. Mirjam Rogl Butina, dr. med., spec. dermatolog (Visoka šola za storitve in Dermatologija Rogl Fabjan): »Izpostavljanje soncu je glavni dejavnik tveganja za razvoj vseh vrst kožnega raka in povzroča tudi prezgodnje staranje kože. Število novih primerov kožnega raka v zadnjih desetletjih v svetu in Sloveniji narašča. Zato je ustrezna preventiva pred prekomerno izpostavljenostjo soncu zelo pomembna. Letos opažamo zelo veliko sončnih opeklin. Morda zato, ker se velik del ljudi več giba na prostem  ali pa sta nam dva meseca  nekam "ušla" in se še nismo zavedeli, da smo že v obdobju zelo močnega sončevega sevanja. Konec junija so v naših krajih sončni žarki najintenzivnejši. Seveda posebna previdnost velja spomladi in poleti med 10. in 16. uro, a previdnost velja tudi v drugih delih leta, v sončnem ali oblačnem vremenu.”

Prav z namenom ozaveščanja o pasteh prekomernega izpostavljanja soncu in UV žarkom nasploh ter o pomembnosti preventivnega ravnanja v zvezi z UV žarki na Oddelku za kozmetiko Visoke šole za storitve (VIST) že 6. leto izvajajo program Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo, in sicer ob podpori Ministrstva za zdravje, v programu pa sodeluje tudi NIJZ, namenjen pa je predvsem mladim.

Ker zlasti mladi bolj prisluhnejo opozorilom glede spreminjanja videza, kot opozorilom glede nevarnosti za zdravje, je program usmerjen na opozarjanje glede posledic prekomernega izpostavljanja soncu za videz kože, še zlasti videza obraza, pri čemer pa z aparaturami, s katerimi razpolagajo na Oddelku za kozmetiko VIST, lahko pokažejo spremembe v koži, še preden so vidne navzven.

Prejšnja leta so temu bile namenjene predvsem delavnice na srednjih šolah, letos pa so to nadomestili s predavanji in prikazi na daljavo, splošni javnosti, pa tudi nekaterim strokovnim javnostim, kot npr. kozmetičarkam, pa je namenjena serija predavanj – webinarjev in drugih vsebin, ki se začnejo v četrtek, 18. 6. 2020, predavanja pa bodo za prijavljene na ogled do 5. 7. 2020.

Webinarje bodo izvedle sodelavke Oddelka za kozmetiko oz. Inštituta za kozmetiko VIST – Visoke šole za storitve izr. prof dr. Katja Žmitek, doc. dr. Mirjam Rogl Butina, dr. med. spec. dermatovenerologije, mag. kozmetike Tina Pogačnik in dipl. kozmetičarka Maja Ložar.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.