Dieta, ki učinkuje (po starodavni prehrani), ko nič drugega ne

Dr. Josh Axe

6. 3. 2020, 14:28 | Zdravje | Piše: N.Z.
Dieta, ki učinkuje (po starodavni prehrani), ko nič drugega ne (foto: profimedia) profimedia

Danes vemo, da je pri hujšanju in izboljševanju zdravja ključna sestava prehrane. A za razliko od mnoštva diet, ki v resnici ne delujejo, na tem področju izstopa ketogena dieta, ki v ospredje postavlja predvsem zelo kakovostne maščobe in beljakovine.

Dr. Josh Axe že več kot dve desetletji pomaga svojim bolnikom, prijateljem in bližnjim na poti k boljšemu zdravju z resnico, ki na laž postavlja vsiljena nam prepričanja o tem, da so ogljikovi hidrati za nas dobri, medtem ko nam maščoba škodi. Vsa ta leta skuša javnosti dopovedati prek nastopov v medijih, kot predavatelj in avtor knjig, da vse to ni res.

»Od treh makrohranil, ki jih vsebuje hrana – maščobe, beljakovine in ogljikovi hidrati -, so ogljikovi hidrati edini, za katere znanstveniki in zdravniki vedo, da niso nujno.«
Optimalna sestava jedilnika za telo!

Svojo tezo, ki je med tem dobila tudi že podporo v znanosti, javnosti dokazuje tako, da jo opozori na sestavo človeškega telesa. Slednje je, če odmislimo vodo, v 73 odstotkih sestavljeno iz maščob, 25 odstotkih iz beljakovin, preostanek pa lahko pripišemo ogljikovim hidratom. In takšno je tudi razmerje hranil, ki naj bi jih dnevno zaužili. To pomeni, da naj bi na naših krožnikih večinoma videvali prav maščobo in skoraj nič ogljikovih hidratov.

»Maščoba je nujna za optimalno delovanje 37 bilijonov celic v telesu,« je jasen Josh Axe. »Varuje organe, je vir energije za telo in možgane ter igra ključno vlogo pri hormonskem signaliziranju, vključno z inzulinom, estrogenom in testosteronom. Poleg tega je iz maščobe približno 60 odstotkov možganov in živčevja, od tega je 25 odstotkov holesterola. Pri svojem kilogramu in pol, kar je le delček skupne teže, možgani porabljajo 20 odstotkov presnovne energije in kisika v telesu.«

In zato dr. Axe na svoji klinika za funkcionalno medicino pri svojih preobilnih pacientih s pridom prakticira edinstven pristop po principih Keto diete. Ob tem je praktično vsak dan priča, kako se pod njegovim nadzorom ljudem življenje spreminja na bolje.

»Nekemu bolniku je zdravnik predpisal brezmaščobno dieto za bolezen srca. Ko je gospod prišel k meni, so se mu redčili lasje, slabele so mu mišice in odpovedovala so mu jetra. Naročil sem mu, naj se drži ketogene diete z veliko maščob, in spet so mu zrasli lasje, povečala se mu je mišična masa ter njegov srčno-žilni sistem je postal tako zdrav, da je lahko opustil vsa zdravila za srce.«

Ta anekdotni primer izjemnega okrevanja pa še zdaleč ni bil edini v njegovi praksi.

»Neka druga bolnica se je že leta spopadala z neplodnostjo kot posledico hudega hormonskega ravnovesja. Bolehala je za hipotiroidizmom in sindromom policističnih jajčnikov. Predpisal sem ji strogo tridesetdnevno dieto, ki ji je sledil malo bolj sproščen cikličen keto načrt. Dva meseca pozneje so bili njeni hormoni v ravnovesju – in bila je noseča.«
Vse ketogene diete niso enake!

Na tem mestu gre vendarle opozoriti, da vse ketogene diete, o katerih lahko berete na spletu, vendarle niso enake.

Keto dieta po smernicah dr. Josha Axa se opira na desetletja kliničnih izkušenj, zato lahko postreže z idealno mešanico ključnih hranilnih snovi skupaj z najboljšimi in najbolj za zdravje koristnimi viri teh živil. Kadar njegovih bolniki upoštevajo njegov pristop, pa vsi po vrsti poročajo o omejitvi vnetij, bolje uravnanih hormonih in izgubljanju odvečne teže, zaradi katere so bili pred tem tako dolgo nesrečni in nezdravi.

Kaj je pravzaprav tako posebnega na ketogenem prehranjevalnem programu dr. Axa?

Logika za njegovim programom je enostavna: »Človek je, kakršen je, in zato naj je tako, kot so jedli včasih!«

Ali povedano drugače: »Osnovna biologija ketogene diete izhaja iz dni, ko so naši predniki lovili in nabirali hrano. Niso jedli trikrat na dan. Niso imeli trgovin, založenih z vsemi mogočimi oblikami jedače, niti shramb, polnih zapakiranih prigrizkov, po katerih bi lahko posegli takoj, ko bi jih začela mučiti lakota. Njihovo preživetje je bilo odvisno od tega, kaj so lahko nabrali oziroma ujeli. Tudi pozneje, ko so se že naučili pridelovati hrano, so jedli neredno. Mogoče so imeli obilen zajtrk sredi dopoldneva, potem pa so preskočili obrok ali dva – ali pa celo več dni niso dali ničesar v usta. Odnos naših prednikov do hrane je bil preprost in jasen. Jedli so tisto, kar so imeli pri roki. Kdara je hrane primanjkovalo, so bili lačni. Ampak občasna lakota, kot se je izkazalo, jim je presenetljivo koristila.«

Dr. Axe seveda tudi dobro ve, zakaj je bilo temu tako.

Stvari so namreč dokaj preproste, je prepričan: »... človekovo telo lahko shrani samo za kakšnih štiriindvajset ur glukoze, najhitreje in najlaže dostopne oblike goriva. Telo ne more priti do dodatnih ogljikovih hidratov drugače, kot da jih zaužijete. Ko so naravne zaloge glukoze izčrpane, se celice zatečejo k drugi najboljši možnosti in začnejo kot gorivo porabljati maščobo.«

To je hkrati tudi trenutek, ko sistem preide v globoko krepčilno stanje, ki ga danes poznamo po imenu ketoza. In med ketozo se pričnejo dogajati številni zanimivi telesni procesi. »Ko izkoriščate maščobne kisline za energijo, globoki žepi trdovratne maščobe po vašem telesu začnejo izginjati – zaradi česar postajate vitkejši in bolj zdravi, saj je telesna maščoba povezana z boleznimi srca, sladkorno boleznijo, neodzivnostjo na inzulin in drugimi presnovnimi motnjami. Korist imajo tudi vaši možgani – učinki pa so otipljivi: boljši spomin, bistrejši um in redkejši glavoboli. Medtem ko se v ketozi porablja maščoba, se tudi vzpostavi inzulinsko ravnovesje – krotenje neobvladljivega inzulina pa povzroči verižno reakcijo pri več deset drugih nevarnih obolenjih, kot so sladkorna bolezen, s hormoni povezane težave od PMS do nizke ravni testosterona in kronično vnetje – krivcu, ki spodbuja bolezni, kot so artritis, sindrom razdražljivega črevesja, kronične bolečine in Alzheimerjeva bolezen.«

Dr. Axe je danes najbolj znan po svojem 30-dnevnem ketogenem načrtu, v eni od svojih številnih knjig pa je postregel tudi z več kot 80 recepti. Iz knjige Keto dieta, si za konec izposojamo enega od tistih, ki vas bo prepričal, da s Keto dieto v resnici ne boste ničesar izgubili (še najmanj pa užitka ob dobrem obroku).

Kokošja juha z zelenjavo

  • Število porcij: 6-8
  • Čas priprave: 45 minut

Sestavine: 2 žlici avokadovega olja, 2 stroka drobno nasekljanega česna, polovica na kocke nasekljane čebule, na kocke sesekljana sladka paprika, dve nasekljani stebli zelene, 950 ml kostne juhe iz kokoši iz proste reje, 4 skodelice vode, dve žlici jabolčnega kisa, 450 gramov piščančjih prsi, pločevinka (425 gramov) pelatov z zelenimi čili paprikami, 2 skodelici stročjega fižola, žlička morske soli, 2 lovorova list, 1 šopek svežega timijana, 2 skodelici na trakce narazanega kodrolistnega ohrovta

V veliki jušni lonec na srednje močnem ognju vlijemo avokadovo olje, 5 minut pražimo česen, čebulo, papriko in zeleno.

Vlijemo kokošjo juho, vodo in jabolčni kis. Dobro premešamo.

Dodamo preostale sestavine z izjemo ohrovta.

Zavremo, zmanjšamo ogenj in pokrijemo. Pustimo, da počasi vre 25 minut oziroma dokler meso ni kuhano.

Previdno vzamemo ven piščančje prsi, jih nastrgamo z dvema vilicama in vnemo v juho.

Odstranimo lovorova lista in timijan ter vmešamo ohrovt. Dosolimo po okusu. Ko se ohrovt malce zmehča, je juha pripravljena, da jo postrežemo.

Veganska različica: Izpustimo piščanca in namesto kokošje kostne juhe uporabimo zelenjavno juho.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri