N.Z. | 2. 12. 2020, 12:16

Dileme glede cepljenja: bo to postalo obvezno ali ostalo prostovoljno?

profimedia

Medtem ko številni po svetu komaj čakajo odobritev cepiv, se nekateri bojijo, da bodo v cepljenje prisiljeni.

Vprašanje cepljenja postaja v zadnjih letih eno najbolj kontroverznih v medicini. Medtem ko so nekateri mnenja, da je to nepotrebno, se drugi bojijo, da je nevarno. V letu, ko se je človeštvo soočilo s pandemijo koronavirusa, zaradi katerega je na kocki na milijone življenj, se dilema le še poglablja.

In medtem ko številni po svetu komaj čakajo, da bo cepivo proti covidu na voljo, se del populacije boji, da bodo k cepljenju prisiljeni.

Nemčija

V Nemčiji bi njihov strah lahko bil tudi osnovan. Nemška vlada ima vse zakonske možnosti, da cepljenje vsili kot obvezno. Zaenkrat pa se zdi, da tega ne bo naredila.

"Obljubljam vam, da v tej pandemiji ne bo obveznega cepljenja," je pred dnevi povedal nemški minister za zdravje Jens Spahn.

ZDA

Tudi v ZDA ta opcija še ni povsem izključena. Bo pa vse odvisno od posamičnih zveznih držav, saj na nacionalnem nivoju takšna odločitev ni mogoča.

V zvezni državi New York so novembra sprejeli odlok, s katerim bodo lahko priporočili obvezno cepljenje v kolikor pri prostovoljnem ne bo dovolj odziva.

Vse glasnejše so govorice, da bi necepljenim lahko prepovedali vstope v lokale in restavracije, stroka pa je mnenja, da bi zaposlovalci cepljenje lahko zahtevali le, če bi za to obstajali legitimni razlogi.
Avstralija

Avstralski premier Scott Morrison je že avgusta povedal, da si želi obveznega cepljenja takoj, ko bo cepivo dostopno.

Letalska družba Qantas pa necepljenih morda ne bo spustila na letala mednarodnih letov.
Švica

V Švici je mogoče izvesti le delno obvezno cepljenje.

"Zakon to dovoljuje, vendar le za posebno skupino ljudi, ki skrbi za najbolj ranljive. To so tudi zdravstveni delavci," je povedala vodja zveznega urada za javno zdravje Anne Levy.

V večini ostalih evropskih držav se nagibajo k prostovoljnemu cepljenju.

Francija

"Cepljenje ne bo obvezno," je v nedavnem govoru povedal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Španija

V Španije je prevladalo mnenje, da bo cepljenje prostovoljno, a tudi brezplačno.

Češka

Češka nacionalna strategija cepljenja oblastem ne daje druge možnosti, kot da to ostane prostovoljno.

Italija


Italijanski premier Giuseppe Conte je povedal, da favorizira prostovoljnost v tem oziru.

Hrvaška

Na Hrvaškem že velja obvezno cepljenje proti kar 11 boleznim, med katere sodijo tetanus, otroška paraliza, ošpice, tuberkuloza in hepatitis B, odgovorni pa zaenkrat ne izključujejo možnosti, da bi se to ne moglo zgoditi tudi  primeru koronavirusa.

Glede na raziskavo Valicona, katerega poročilo je bilo objavljeno novembra, ko je bilo mrtvih še dvakrat manj kot danes, naj bi kar 57 odstotkov Hrvatov izjavilo, da se ne nameravajo cepiti.

Slovenija

V Sloveniji je glede na raziskavo Valicona ta odstotek še višji. Kar 60 odstotkov vprašanih se ne želi cepiti, večina izmed njih je kot razlog za takšno odločitev navajala nezaupanje v varnost cepiv in strah, da bi se okužili prav prek cepljenja.

Madžarska

Glede na razširjenost teorij zarot, ki jih marsikje pomagajo širiti tudi vlade in njeni mediji, ne čudi, da je tudi na Madžarskem več kot 50 odstotkov takšnih, ki se ne želi cepiti.

Rusija

V državi, ki se je kot prva pohvalila s cepivom proti koronavirusu, je po anketi agenciji Levada kar 60 odstotkov takšnih, ki se ne želi cepiti.

Glede na študijo kanadske univerze McGill obstajajo programi obveznega cepljenja proti najmanj eni bolezni v skoraj polovici držav na svetu, v 62 državah sveta pa necepljenost tudi kaznujejo - bodisi z denarnimi kaznimi ali celo zapornimi.

"Programi cepljenja so najučinkovitejše orodje javnega zdravja. V pandemiji pa je visoka precepljenost na globalnem nivoju še posebno pomembna," je še povedala avtorica kanadske študije Katie Gravagna.

Povzeto po Al Jazeera in agencijah

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.