11. 11. 2020, 12:25

Distribucija cepiva bo logistični izziv, ki pa ni nemogoč

Shutterstock

Prevoz cepiva proti covid-19 podjetja Pfizer zahteva shranjevanje na temperaturi minus 80 stopinj Celzija, kar predstavlja ključnih izziv pri distribuciji na vse konce sveta.

Industrija tovornega prometa sicer že ima možnost shranjevanja izdelkov pri tako nizkih temperaturah, a so kapacitete omejene. Ohlajeni prehrambni izdelki se običajno tovorijo pri temperaturi minus 4 stopinje Celzija, kar je tudi temperatura, na kateri se distribuira cepivo proti gripi. Zmrznjeni izdelki se običajno razvažajo pri minus 25 stopinjah Celzija – večina tovornjakov in skladišč ima zmožnost ohranjanja teh temperatur. Za potrebe distribucije cepiva proti covid-19 bo tako potrebno nadgraditi obstoječo infrastrukturo, poroča Telegraph.

Pfeizer je prvo podjetje, ki bo zelo verjetno na trg poslalo delujoče cepivo. Da bo za distribucijo in hrambo potrebno intenzivno hlajenje, so vedeli že med razvoje cepiva, zato so vzporedno razvili tudi poseben transportni kovček z GPS sledilnikom, v katerem je prostora za do 5.000 odmerkov cepiva, suhi led pa ustrezno temperaturo ohranja do 10 dni.

Naslednji izziv je odpiranje teh transportnih kovčkov. Odpre se jih lahko le nekajkrat za par minut, ker se sicer lahko že zniža učinkovitost cepiva. Distribucijska veriga bo zato zahtevala nadgradnje na vseh področjih, ponekod pa bodo morali ustvariti nove distribucijske poti, a nobena od rešitev ni nemogoča.

Transport cepiva od Pfeizerja pa niti ni ključni problem, ampak je zdaj večje vprašanje, kako cepivo potem spraviti do pacientov. Cepivo mora biti odtajano, preden je injicirano, zato bo potrebno pripraviti primerno strategijo cepljenja, saj odtajano cepivo nima dolgega življenjskega roka. Kot so povedali zdravniki za Telegraph, bo prav prenos cepiva iz hrambe v injekcije in potem v paciente »intenzivna tekma«.

Stroka ob tem opozarja, da prihod cepiva ne pomeni, da bomo lahko čez noč pozabili na zaščitne maske in socialno distanciranje. V prvem koraku je potrebno organizirati kdo bo prvi dobil cepivo in kdaj. Cepljenje s tem cepivom zahteva dve dozi, med katerimi je tri tedne časovnega presledka, ustvarjanje protiteles pa se prične šele po drugi dozi.

To pomeni veliko organizacije tudi s samimi pacienti, ki morajo najprej priti ob pravem času na prvo cepljenje in se potem obvezno vrniti na drugo cepljenje 21 dni kasneje, ker sicer ne prejmejo ustrezne doze cepiva. Tu ne sme priti do kolapsa organizacije, zato po nekaterih državah razmišljajo celo o ustanovitvi posebnih cepilnih centrov, opremljenih, da shranjujejo in dostavljajo cepiva do pacientov.

Cepivo bo po vsem svetu razposlano v segmentih, da bodo države lahko ustrezno poskrbele za ustrezno shranjevanje in primerno distribucijo po zdravstvenih ustanovah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.