4. 10. 2021, 12:55

Dolgi covid je veliko bolj problematičen, kot se je doslej mislilo in verjelo

profimedia

Raziskovalci Nacionalnega inštituta za zdravstvene raziskave Univerze v Oxfordu in Zdravstvenega biomedicinskega raziskovalnega centra Oxford so preučevali simptome pri več kot 270.000 ljudeh, ki so preboleli covid-19.

V študiji so odkrili tipične značilnosti dolgotrajnega covida, simptomi pa so se pogosteje pojavili pri tistih, ki so bili hospitalizirani, in ženskah.

Bolniki so imeli različne simptome in številni so opisali več kot enega. Starejši ljudje in moški so imeli več težav z dihanjem in kognitivne težave, medtem ko so mladi in ženske poročali o več glavobolih, trebušnih simptomih, tesnobi in depresiji.

Avtorji so še poudarili, da čeprav je bilo večje število takih primerov zaznati med starejšimi in tistimi s hujšim potekom bolezni, so imeli dolgotrajni covid tudi ljudje z blagim potekom bolezni, kot so otroci in mladostniki.

1 od 3

Nedavna študija iz Long Beach rezidentov, ki so jo objavili sredi septembra, je pokazala tudi, da je bolezen dolgega covida veliko pogostejša, kot se je mislilo in verjelo doslej.

Izkazalo se je, da kar tretjina vseh (v njihovem vzorcu je bilo zajetih 366 odraslih), ki so preboleli covid-19, razvije simptome dolgega covida.

Najmanj eden od simptomov covida-19 se namreč vleče še najmanj dva meseca po pozitivnem testu na prisotnost koronavirusov. Med prizadetimi je višji odstotek med starejšimi od 40 let, pri ženskeah in pri ljudeh s komorbidnimi bolezenskimi stanji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.