1. 6. 2022, 21:30

Tudi cepljeni niso brez tveganj! Kaj vse vas lahko doleti, če prebolite covid-19?

Profimedia

Znanstveniki opozarjajo, da cepljenje bolj slabo ščiti pred dolgim covidom, zato prebolevnikom ponujajo nekaj predlogov.

Tudi cepljene ljudi, ki prebolijo lažjo obliko covida-19, lahko doletijo izčrpavajoče in dolgo trajajoče težave s srcem, možgani, pljuči in drugimi deli telesa. Tako pravi študija, ki so jo izvedli na medicinski fakulteti v Washingtonu in objavili v reviji Nature Medicine, v katero je bilo vključenih 13 milijonov veteranov.

Rezultati so pokazali, da cepljenje za 34 odstotkov zmanjša tveganje za smrt in za 15 odstotkov tveganje za dolgi covid v primerjavi z necepljenimi posamezniki, ki so se okužili z virusom.

Vseeno se je cepljenje izkazalo kot najučinkovitejše pri preprečevanju najbolj zaskrbljujočih simptomov dolgega covida - težav s pljuči in nastajanja krvnih strdkov. V primerjavi z necepljenimi je prvo v primerjavi s cepljenimi padlo za 49 odstotkov, drugo pa za 56 odstotkov.

M.P.

Cepljenje ostaja pomembno orožje v boju proti covidu

Treba se je zavedati, da bolj slabo ščiti pred dolgim covidom. Zato prebolevnikom svetujejo, naj bodo še nekaj časa po bolezni pozorni na svoje zdravje in obiščejo zdravnika, če opazijo katerekoli vztrajne simptome, ki jim onemogočajo normalno opravljanje vsakodnevnih aktivnosti.

Tveganje za nastanek dolgega covida pri cepljenih sicer ocenjujejo na 8 do 12 odstotkov.

Trenutni pristop obvladovanja pandemije bo prinesel veliko število bolnikov s kroničnimi boleznimi, ki jih še ne znamo zdraviti. To ne bo vplivalo le na njihovo kakovost življenja, ampak tudi na:

  • zmožnost dela,
  • pričakovano življenjsko dobo,
  • ekonomsko produktivnost in
  • stanje družbe.
Profimedia

Predpostavimo, da bo SARS-CoV-2 z nami še 10 let. Ljudje imajo dosti mask in vzdrževanja razdalje, dejansko ni vzdržno, da bi to še naprej zahtevali od njih. Iznajti moramo dodatne nivoje zaščite, ki nam bodo omogočili povratek v normalno življenje in hkrati sobivanje z virusom. Trenutna cepiva so le del rešitve,” je zapisal glavni avtor študije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.