17. 12. 2020, 13:34

Domača parna inhalacija z morsko soljo, ki čisti nos, dihala in sinuse!

profimedia

V povreto vodo za parno inhalacijo dodajte morsko sol, kamilični čaj, žajbelj in nekaj kapljic eterični olj. Enostavni recept za idealno raztopino inhalacije se glasi: 10 gramov soli na 100 mililitrov prekuhane vode.

Z inhaliranjem pare zdravilne mešanice se vlažijo dihalne poti, kar zmanjšuje simptome bolezni. Vlaženje vnete sluznice bo zmanjšalo tudi nelagodne občutke v nosu.

Nasvet za tiste, ki pri inhalaciji uporabljajo inhalatorje: maska naj bo dobro pritrjena na obraz, tisti, ki inhalira, pa naj bo v vzravnanem položaju.

Če za inhalacijo uporabljate vročo vodo, pazite, da se ne opečete. Bolje kot prevroča para, ki lahko poškoduje tudi dihalne poti, uporabite raje toplo vodo, najbolje z mešanico morske soli (10 gramov v 100 mililitrih prekuhane vode), kamilic, žajblja in eteričnih olj čajevca in treh kapljic evkaliptusa. V vodno paro lahko po želji dodate še kapljico ali dve rožmarina, sivke in materine dušice.

Inhalacija z eteričnimi olji

Za sinuse so sicer odlične že inhalacije z eteričnimi olji. Najboljše za ta namen so olja evkalipt globulusa, ravensare, kajeputa in/ali čajne mirte (čajevec).

Pol litra vode pogrejte do vretja, nato pa posodo umaknite z ognja. Dodajte kapljice eteričnih olj in vdihujte dobro minuto. Ponovno dodajte kapljice eteričnih olj in inhalirajte še eno minuto. S tem ritualom nadaljujte do skupno petih oz. sedmih kapljic. Vse skupaj lahko ponovite v dveh, največ treh ciklusih.

Z juhico nad težave s sinusi

Poleg inhalacije pri težavah s sinusi pomaga tudi domača kokošja juha, ki blaži simptome. Eden od najboljših zaveznikov v borbi proti vnetju sinusov je tudi jabolčni kis, ki ga je možno uporabljati tudi preventivno.

Ljudje najpogosteje v dva decilitra vode vmešajo dve čajne žličke jabolčnega kisa, ki ga nato na tešče spijejo. V primeru težje infekcije pa lahko to zdravilno mešanico pijete tudi večkrat dnevno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.