11. 5. 2018, 09:22 | Vir: STA

Donald Trump bi rad druge države prisilil v višje cene zdravil!

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump danes objavlja svojo strategijo boja proti visokim cenam zdravil na recepte v ZDA, kar je obljubljal med predsedniško kampanjo leta 2016. Strategija bo preoblikovala sistem medicare, povečala konkurenco in povečala pritisk na tuje države, kjer menda uživajo prepoceni ameriška zdravila.

Kot vsaka pobuda, ki prihaja iz Trumpove Bele hiše, ima tudi ta oznako "največja, zgodovinska, najcelovitejša in sploh naj", čeprav je v bistvu daleč od tega.

Ključnega ukrepa v 'strategiji' ni

Trump je med kampanjo obljubljal ukrep, ki bi dejansko znižali cene, to je dovoljenje sistemu zdravstvenega zavarovanja za starejše medicare, da se neposredno pogaja s farmacevtsko industrijo o cenah zdravil na recepte, vendar tega v Trumpovi strategiji sedaj ni.

Trumpov predlog zajema ponudbo zastonj generičnih zdravil upokojencem, zmanjšanje doplačil za določena zdravila in druge manjše ukrepe, od katerih lahko nekaj uvede sam, za druge pa bo potreboval sodelovanje kongresa.

Ker Američani plačujejo draga zdravila, Trump meni, da bi moralo enako veljati tudi za državljane vseh razvitih držav, kjer pri znižanju cen zdravil sodeluje državni proračun.

Trump je prepričan, da se tuje države okoriščajo na račun ameriških davkoplačevalcev, ki preko javne porabe sodelujejo v raziskavah in razvoju zdravil. Poenostavljeno povedano Trump meni, da Američani plačujejo za raziskave, bogate tuje države pa uživajo poceni plodove dragih raziskav v ZDA.

Strategija brez repa in glave

Za zdaj sicer še nihče v Trumpovi vladi ne zna razložiti, kako bodo tuje države prisilili v višje cene zdravil in kako bo to potem znižalo cene zdravil v ZDA. Prav tako ni jasno, kako bo Trumpova vlada prepričala farmacevtska podjetja v večjo tekmovalnost na področju generičnih zdravil. Več podrobnosti naj bi bilo znanih po Trumpovem nocojšnjem govoru za objavo strategije.

Demokrati so kritični in kongresnik Lloyd Doggett iz Teksasa je dejal, da brez možnosti neposrednih pogajanj sistema medicare s farmacevtskimi podjetji nižjih cen ne bo. Doggettu prav tako ne gre v račun, kako bo povišanje cen zdravil v tujini znižalo cene zdravil v ZDA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.