Dr. Alojz Ihan: "Med kliničnim preizkušanjem niso opazili resnih neželjenih učinkov!"

Pfizerjevo cepivo

21. 12. 2020, 11:36 | Zdravje

              Dr. Alojz Ihan: "Med kliničnim preizkušanjem niso opazili resnih neželjenih učinkov!" (foto: Bor Slana/STA) Bor Slana/STA

Dr. Alojz Ihan, zdravnik mikrobiolog in imunolog, je za kolege in drugo zainteresirano stroko spisal in objavil članek o koronavirusu in cepivih, ki nam bodo kmalu na voljo. Njegovo pisanje je dovolj poljudno, da bo razumljivo tudi laikom.

Ker se ta hip javnost najbolj preizprašuje o pričakovanih in verjetnih stranski učinki cepiva mRNA, iz njegovega pisanja povzemamo prav to, celoten tekst pa vam je na voljo TUKAJ.

"Med kliničnim preizkušanjem Pfizerjevega cepiva niso opazili resnih neželjenih učinkov. Med blažjimi stranskimi učinki so bile najpogostejše vnetne reakcije na mestu injiciranja, mišična bolečina, utrujenost, glavobol in vročina. Pri mRNA cepivu so lokalni vnetni učinki po cepljenju blažji kot pri klasičnih cepivih in časovno zamaknjeni, saj se učinkovanje cepiva začne šele nekaj dni kasneje

V mRNA cepivu so molekule mRNK, sintetizirane z biokemijskimi postopki sinteze in do velike stopnje očiščene, brez bioloških primesi, ki jih imajo klasična cepiva. Inertnosti cepilnega pripravka pripomore tudi dejstvo, da je mRNK zaprta v lipidne nanovezikle – posledično ima malo lokalnih vnetnih neželenih učinkov. Največja pomanjkljivost je nepreizkušenost – čeprav ni podatkov in znanih imunoloških mehanizmov, ki bi zbujali pomisleke in skrbi glede morebitnih neželjenih učinkov, so pri novih tehnologijah mogoči pojavi, ki jih še ne poznamo.

Zaradi alergijskih reakcij ob cepljenju, opaženih v Veliki Britaniji po cepljenju dveh ljudi z anamnezo anafilaksije, se cepljenje do razjasnitve vzroka za nastanek alergije, odsvetuje pri osebah, ki so kdaj imeli anafila ktično reakcijo in/ali imajo zdravila proti morebitni anafilaktični reakciji. Hkrati se cepljenje odsvetuje ljudem, ki imajo znano alergijo na sestavine cepiva – v poštev pride zlasti alergija na polietilen glikol (PEG), ki je v cepivu del lipidnega nanovezikla.

Dolgoročnejši stranski učinki cepljenja niso znani, ker je za to potreben čas. Nosečnice in otroci niso bili vključeni v klinične faze preizkušenja, zato o tveganjih za nosečnice ne bo znanih rezultatov in zato tudi cepljenje nosečnic ne bo priporočeno."

Vir:

Kaj je anafilaksija?

Anafilaksíja je resna preobčutljivostna reakcija. Običajno povzroča vrsto simptomov, med drugim srbeč izpuščaj, otekanje grla, in nizek krvni tlak. Pogosti vzroki so med drugim piki/vbodi žuželk, živila in zdravila.