26. 3. 2021, 10:57

Dr. Alojz Ihan: "Stroka že desetletja pričakuje izbruh virusa s temi neprijetnimi lastnostmi!"

Bor Slana/STA

Priznani slovenski imunolog in mikrobiolog dr. Alojz Ihan je za MMC RTV Slovenija med drugim spregovoril o tem, da je stroka že desetletja pričakovala izbruh virusa s tako neprijetnii lastnostmi, kot je Sars CoV-2.

"Ti črni scenariji so se že desetletja delali na podlagi gripe, temeljna zgodba je bila vedno španska gripa. Potem je leta 2004 izbruhnil koronavirus SARS-a. A pri SARSU-u je bilo drugače. To je bil koronavirus, ki se je širil šele takrat, ko je človek končal v bolnišnici s pljučnico in kužil bolniško osebje. In seveda so se na kongresih nemudoma pojavili scenariji, zakaj ne bi imeli kombinacije koronavirusa, ki lahko živi v žrelno-nosnem prostoru in je posledično zelo nalezljiv, a hkrati povzroča pljučnico. Točno ta scenarij se je uresničil v novem koronavirusu. Tukaj težko govorimo o sreči, a izbruh bi bil lahko še mnogo, mnogo hujši. Samo malo drugačno afiniteto bi moral imeti, se pravi moč vezave S-proteina z receptorjem ACE2, in dobili bi mnogo hujši scenarij. Morda ne bi umirali samo 80-letniki v nekaj odstotkih, ampak bi teh nekaj odstotkov smrtnosti veljalo za vse starostne skupine. V tem primeru bi dobili film katastrofe. To ne bi bilo nemogoče." - vir: MMC RTV Slovenija

Za MMC RTV Slovenija je dr. Alojz Ihan še poudaril, da nas ne bi smelo presenetiti, če bomo v prihodnosti soočeni še s kakšno novo epidemiološko bombo. Ta naj bi udarila slej ko prej. A če smo bili v zgodovini pred takšnimi dogodki nemočni, imamo zdaj na svoji strani znanost, še dodaja Ihan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.