5. 1. 2021, 10:17

Dr. Alojz Ihan: "Cepivo se mi zdi še večji uspeh, kot je bil polet na Luno!"

Aleksandra Saša Prelesnik

Mikrobiolog Alojz Ihan se je v zadnjem letu že nekajkrat izkazal s pravilnimi predvidevanji glede poteka pandemije (in epidemije) novega koronavirusa. V intervjuju za rtvslo.si je zasluge za to pripisal dejstvu, da je pač mikrobiolog, za katerega so 'mikroorganizmi zelo realen pojav'.

Medtem ko za epidemijo v Sloveniji predvideva, da bo ta s pomočjo cepiv do jeseni vendarle izzvenela, temu primerno težko skrije navdušenje nad izjemnim dosežkom znanosti. Dejstvo, da je do njega prišlo zares zelo hitro, pa ga v luči velike zavzetosti politike velikih držav in skupnosti niti ne preseneča:

"V resnici je obstajala velika zavzetost politike velikih držav in skupnosti. Ni bilo težko ugotoviti, da taka pandemija pomeni nekaj let, preden bi se virus nekako uravnotežil v populaciji. To dejansko pomeni razpad številnih družb, morda celo držav in nastanek vojn. To pa je stanje, ki ga ljudje ne prenesemo. Prej sva govorila o ekstremih. Obstajajo obremenitve, ki ne gredo skupaj z vzdrževanjem življenja. Taka pandemija, kjer se toliko dejavnosti zaustavi, preprosto ne more ohraniti stabilne družbe. To je bil vzrok, da so se zelo resno lotili te nevarnosti, ki je izjemna za vse družbe.

Omenil bi rad dve sreči. Zbrale so se tehnologije, ki so v resnici zmožne proizvesti milijarde odmerkov cepiva v le nekaj mesecih. Sreča pa je tudi v tem, da se je hitro pokazalo, da je cepivo proti novemu koronavirusu lahko delujoče. Kakšne gotovosti, da bi cepivo lahko delovalo, na začetku namreč ni bilo. Proti prehladnim koronavirusom še nihče ni resno razmišljal, da bi naredil cepivo. To ni bil ravno kazalec, da bi bilo cepivo lahko uspešno. A nekaj je sreča, drugo pa velika mobilizacija vse znanosti in vseh kapacitet. To je res neverjeten uspeh človeštva! To se mi zdi še večji uspeh, kot je bil polet na Luno!"

Vir: Iz intervjuja RTVSlo: "Če bomo imeli srečo in dovolj volje za cepljenje, bi se večino nevarnosti lahko znebili do jeseni"

Medtem je cepljenje v Sloveniji že v polnem teku ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.