26. 3. 2021, 10:42

Dr. Alojz Ihan: "Zdaj je jasno, da prebolela okužba bistveno manj ščiti kot cepljenje!"

Aleksandra Saša Prelesnik

Dr. Alojz Ihan je za MMC Slovenija povzel zadnja spoznanja stroke o virusu, ki povzroča bolezen covid-19, in ob tem poudaril, da naravna prebolelost ščiti pred novimi okužbami znatno slabše kot to danes vemo za cepljenje.

"Zdaj je že popolnoma jasno, da prebolela okužba bistveno manj ščiti kot cepljenje. Zaščitni odziv je precej nižji, precej nižja je raven zaščitnih protiteles, kar pomeni, da bo preboleli bolj verjetno trosil klice. Pri okužbi veliko več tvegamo, smo manj zaščiteni in smo tisti, ki bomo čez nekaj mesecev - ne da bi vedeli - naselili virus na svoji sluznici in ga prenašali naprej do sodelavcev, staršev, prijateljev, bližnjih in bomo zanje nevarnejši. Na drugi strani je zdaj povsem jasno, da je cepljenje boljše. to ni bilo samoumevno. Pri marsikateri nalezljivi bolezni prebolenje zagotovi boljšo zaščito, a pri covidu-19 se je izkazalo drugače. Cepljeni imajo več protiteles, zato tudi tistim, ki so covid-19 že preboleli, priporočam iglo"

Dr. Alojz Ihan je v pogovoru z novinarjem Aljošom Mastenom še povedal, da tisti, ki so preboleli okužbo, nato pa prišli v ponoven stik z virusom, načeloma ne zbolevajo za hujšo obliko, so pa zato potencialno bolj kužni od cepljenih. Priznani slovenski imunolog in mikrobiolog je za MMC RTV Slovenija še povedal, da se novemu koronavirusu nihče več ne bo mogel ogniti, saj bo virus z nami ostal.

"Kdor računa, da virusa – ali njegovih koščkov – ne bo nikoli prejel v telo, se po vsej verjetnosti moti. Pri takšni epidemiji, pri bolezni, ki je tako nalezljiva in tako množična, imamo izključno to izbiro: ali se želimo zaščititi s cepljenjem ali se okužiti."

Vir: MMC RTV Slovenija

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.