N.Z. | 19. 1. 2022, 11:39

Dr. Anthony Fauci: "Dolgi covid se vam lahko zgodi tudi z omikronom!"

profimedia

Predsednikov svetovalec dr. Anthony Fauci je za Spectrum News z mnoštvom svaril pospremil alarmantne novice o 60-odstotnem skoku novo okuženih (v primerjavi s tednom poprej) v ZDA.

"Dolgi covid vas lahko doleti ne glede na različico virusa," je bil jasen. "Nobenih dokazov ni za trditev, da bi bilo pri delti, beti ali omikronu glede tega kaj drugače."

"Zavedati se moramo, da pri ljudeh, ki zbolijo za simptomatsko infekcijo ... nekje med 10 in 30 (pa tudi več) odstotki trpijo za trajnejšemi simptomi," je dodal in opozoril, da na dolgi covid niso odporni niti tisti z milejšim potekom covida.

Trajnejša simptomatika (bolezni, ki je dobila ime dolgi covid) vključuje: kratko sapo, omotico, utrujenost, težave s koncentracijo, nespečnost in možgansko meglo.

Še vedno je veliko prezgodaj trditi, da vemo, kako resna grožnja je omikron, se z dr. Faucijem strinja večji del stroke, in to navkljub podatkom iz Južne Afrike in Velike Britanije, ki morda nakazujejo milejše poteke bolezni kot pri delti.

Dr. Fauci je za Spectrum News še napovedal, da se bo kmalu spremenila tudi uradna dikcija o tem, 'kdo je polno cepljen'. Soočeni z različico omikron to namreč ne velja več le za dvakrat cepljene (ali v primeru cepiva Johnson & Johnson enkrat), temveč le še za tiste, ki so že prejeli poživitveni odmerek, saj nas šele ta resnično zaščiti pred virusom.

"Ljudje bi si morali priti na jasno, da gre slediti premisi: 'Če hočem biti optimalno zaščiten, se moram cepiti s poživitvenim odmerkom'", je povedal in omenil velik pomen nošenja mask.

Čeprav ljudi spodbuja, da bi nosili FFP2 maske (v kolikor je to mogoče), pa je hkrati tudi mnenja, da ...

"Raje vidim, da nosijo običajno masko iz blaga ali kirurško masko, kot pa nobene maske. Priporočam tudi redno testiranje. In vendar, včasih je potrebno tudi improvizirati in uporabiti to, kar ti je na voljo. Če testi niso na voljo, vi pa ste cepljeni s poživitvenim odmerkom, je dejstvo, da je tveganje za vas res majhno."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.