N.Z. | 30. 12. 2021, 18:00

Dr. Craig Spencer: »Cepljene s tretjim odmerkom, ki se okužijo z omikronom, samo malo praska po grlu!«

profimedia

Dr. Craig Spencer je zdravnik z urgence v New Yorku, v njegovi kratki biografski predstavitvi na Twitterju pa je tudi zapis, da je nekoč prebolel in preživel celo ebolo. Pred dnevi se je razpisal o izkušnjah s covid pacienti na svojem oddelku in to, kar je najbolj zanimivo, je bilo to, da je svoja opazovanja razčlenil glede na (ne)cepilni status posameznih pacientov.

Serija tvitov (ki jim na Twitterju pravijo NIT) se je glasila takole:

"Veliko covida srečujem na Urgenci zadnje čase. Zaradi tako velikega števila ljudi, ki so se nedavno okužili, bi se nekateri ljudje lahko pričeli spraševati, zakaj se sploh cepiti? Pa tudi, ali ima tretji odmerek sploh kakšen vpliv, če smo že prejeli dva odmerka Pfizer/Moderna ali odmerek J&J. Tole so moja opažanja."
"Vsak pacient, ki sem ga obravnaval zaradi covida in je prejel tretjo 'booster' dozo, je imel zgolj blage simptome. Z blagimi simptomi mislim: vneto grlo. Veliko vnetih grl. Mogoče tudi malo utrujensoti, pa sem in tja kdo z bolečinami v mišicah. Nobenih težav z dihanjem. Nič kratke sape. Zgolj malo neprijetno, ampak povsem v redu."
"Večina pacientov, s katerimi sem imel opravka in so prejeli dva odmerka Pfizer/Moderna so prav tako izkušali le 'blage' simptome, le da je bilo teh malce več kot pri tistih s tremi odmerki. Več je bilo utrujenosti, več vročine, več kašljanja. Majčkeno bolj zoprno je bilo vse skupaj. Ampak: nobenih težav z dihanjem. Nič kratke sape. Večinoma okej."
"Večina pacientov, ki sem jih videla in je prejela en odmerek J&J, je imela hujši potek covida. Počutili so se grozno. Nekaj dni (ali dlje) jih je mučila vročina. Bili so šibki, utrujeni. Nekaj malega kratke sape in kašelj. Niso pa potrebovali hospitalizacije. Pa tudi kisika niso potrebovali. Niso bili ravno v odličnem stanju, ampak nič življenjsko ogrožajočega se jim ni dogajalo."
"In skoraj vsak pacient, ki je bil dan v mojo oskrbo ali smo ga morali zadržati zaradi covida, je bil necepljen. Čisto vsak izmed njih je bil v dihalni stiski in s hudo kratko sapo. Pri vseh smo zaznali padec kisika v krvi, če so hodili. Vsi so potrebovali kisik, da so lahko normalno dihali."
"Moja poanta je: v naslednjih dneh in tednih boste slišali, da je zares veliko ljudi zbolelo za covidom. Tisti, ki so bili cepljeni in prejeli poživitveni odmerek, jo bodo odnesli večinoma z minimalnimi simptomi. Tisti z dvema odmerkoma bodo imeli malce več simptomov, ampak bodo še vedno v redu."
"Tisti, ki so prejeli le en odmerek J&J, bodo imeli še več simptomov, ampak bodo vseeno bolje zaščiteni kot necepljeni (če ste prejeli en odmerek J&J, se dajte prosim cepiti še enkrat, najbolje s Pfizerjem ali Moderno - čim hitreje!). Ampak, kot sem lahko bil priča na Urgenci, največje breme še vedno pade na ..."
"Necepljene. To so tisti, ki niso prejeli niti enega odmerka cepiva. Oni bodo najverjetneje potrebovali dodaten kisik. Oni so tisti, pri katerih lahko pričakujemo komplikacije. Oni so tisti, ki bodo najverjetneje hospitalizirani. In oni so tisti, ki bodo v bolnišnici ostali več dni ali še dlje zaradi hujšega poteka covida."
"To so samo moje izkušnje in opažanja, do katerih sem prišel tekom nedavnih izmen na Urgenci. Ampak nekaj podobnega je mogoče izluščiti tudi iz lokalnih in nacionalnih podatkov, ki kažejo, da necepljeni predstavljajo največji delež tistih s hujšim potekom bolezni, hospitaliziranih in umrlih zaradi covida."
Torej, ne glede na vaša politična prepričanja, ali mnenja o nošenju mask, ali tem, v kateri državi sveta živite, jaz vam kot zdravnik z Urgence, ki mu boste morali zaupati, ko urgentno rabite pomoč ob treh zjutraj, lahko povem, da bi si morali želeti srečati omikron zgolj cepljeni. Prosim, bodite varni."


Celotno nit si lahko v originalu preberete tudi na Twitterju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.