14. 12. 2021, 08:10

Dr. Damjan Osredkar: "Gensko zdravljenje je bilo v času mojega študija še znanstvena fantastika!"

Bor Slana/STA
Dr. Damjan Osredkar: "Gensko zdravljenje je bilo v času mojega študija še znanstvena fantastika!" (foto: Bor Slana/STA)

Za info N1 se je novinarka Sarah Neubauer pogovarjala z dr. Damjanom Osredkarjem, predstojnikom oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo, ki zdravi otroke z boleznijo spinalne mišične atrofije. Gre za bolezen, za katero je bolehal tudi deček Kris. Edino trenutno znano zdravilo za bolezen, ki je (s pomočjo donacij in prispevkov dobrih ljudi iz cele Slovenije) pozdravilo Krisa, bo že ta teden dostopno za male bolnike tudi na ljubljanski pediatrični kliniki, kot prvi pa bo zdravilo Zolgensma dobil enoletni otrok s spinalno mišično atrofijo.

Dr. Damjan Osredkar, ki je v intervjuju med drugim povedal, da je bilo 'nadomestno gensko zdravljenje še v času njegovega študija skoraj znanstvena fantastika, danes pa je to realnost, ki bo v bližnji prihodnosti rešila še veliko življenj', je ob prvem primeru tovrstnega zdravljenja v Sloveniji pol upov:

"Smo na pragu tega, da bomo prvič v Sloveniji dali kateremukoli bolniku nadomestno gensko terapijo. V tem primeru gre za otroka s spinalno mišično atrofijo, ki je star približno eno leto. Otrok je imel nekaj simptomov, prišel je na Pediatrično kliniko, kjer smo posumili, da bi lahko šlo za spinalno mišično atrofijo. Ko smo to potrdili, smo se s starši pogovorili, kakšno zdravljenje bi želeli. Dali mu bomo zdravilo Zolgensma in pričakujemo, da bomo bolezen povsem zavrli, mogoče celo, da se bodo nekateri bolezenski znaki omilili in da bo otrok lahko naredil več, kot je lahko naredil pred tem zdravljenjem. Otroka bomo sprejeli v bolnišnico za en teden. Potem ko bomo naredili vse potrebne preiskave in ga natančno pregledali, bomo zdravilo vbrizgali v enourni infuziji in s tem se bo zgodilo vse, kar mi lahko naredimo. Zdravilo bo nato v naslednjih tednih opravilo svojo funkcijo. Prve rezultate, učinke zdravljenja bomo lahko v enem mesecu, dveh mogoče že opazili. Sicer pa bo to bolj jasno potem, ko bo otrokov razvoj šel naprej. In če bomo videli, da se otrok razvija čim bolj normalno, bomo vedeli, da zdravilo učinkuje. Nekatere stranske učinke pričakujemo in jih znamo tudi zdraviti, nanje smo pripravljeni, za druge bomo pa zelo pozorno spremljali, kaj se z njimi dogaja."

Za več branja o zdravilu, ki ga je dobil Kris in je odslej na voljo tudi v Sloveniji, na info N1 - Intervju z dr. Dajmanom Osredkarjem

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.