Dr. Feelgood, a ‘maš kej proti celulitu? Imam, sonce moje, veš da. Izvoli 'recept'!

Recept Maria Sambolca

22. 7. 2021, 08:42 | Zdravje | Piše: Mario Sambolec

              Dr. Feelgood, a ‘maš kej proti celulitu? Imam, sonce moje, veš da. Izvoli 'recept'! (foto: profimedia) profimedia

Kaj je celulit in kaj ga loči od ostale maščobe?

Če vzamemo vzorec najhujšega celulita na svetu in ga postavimo pod mikroskop, ne bomo videli nič drugega, kot čisto običajno maščobo. Celulit je torej maščoba, ki se kaže nagubano zaradi specifične lokacije (blizu kože), kjer ostane ujeta med površino kože in vezivnim tkivom, tik pod njo.

Večina žensk (tudi suhic) ima v nekem obdobju svojega življenja vsaj nekaj vidnega celulita. Moških celulit ne prizadene tako pogosto, najverjetneje zaradi drugačnih hormonskih predispozicij, debelejše kože in čvrstejšega vezivnega tkiva, zaradi česar je celulit manj izrazit, čeprav prisoten.

Anticelulitni programi so maček v žaklju

Ena lastnost vseeno ločuje celulit od ostale – "navadne" maščobe in to se mi zdi tesnoba, ki jo ženske začutijo že samo ob misli nanj.

Ženske se posledično počutijo neprivlačno, negotovo in so, kot rezultat tega, pripravljene zapraviti nezanemarljive količine denarja in solz, za mnogokrat nepotrebne, žal neučinkovite redukcijske, razstrupljevalne ter anti-celulitne programe v upanju, da ga bodo slednji izgnali za vekomaj. Sem spadajo tudi specialni nekajtedenski programi najbolj "filtriranih" vplivnic in neživljenjsko restriktivni jedilniki "specialistov za hujšanje". Vse skupaj vodi le v psihično maltretiranje na poti do nevzdržnih in za mnoge povsem nerealnih idealov.

Resda si z denarjem morda včasih lahko kupimo srečo (ali vsaj naredimo nesrečo bolj udobno), celulita pa nam z njim po vsej verjetnosti ne bo uspelo odpraviti.

Feelgood recept proti celulitu

Svoj proti-celulitni "recept" vam zato dajem zastonj. Resda je drugačen, ker ne ponuja "instantnih" rezultatov, bodo pa z njegovo pomočjo slednji bistveno lažje vzdržni in psihično razbremenjujoči. Sestavljen je iz treh ključnih vprašanj:

Zakaj se sploh želim znebiti celulita? Zakaj mi je to pomembno? Kaj bo potem drugače, če vam povem, da z manj celulita ne boste nujno bolj zdrave, niti bolj ljubljene?

Polaganje pretiranih upov v estetske cilje vodi v razočaranje in lahko zamegli sliko širšega zdravja.

Kaj je zame realno? Skrajne rezultate (pomislite na sliko kakšne trenerke ali modela v "top" formi) je praktično nemogoče ohraniti na isti točki, zato prihaja do določene stopnje nazadovanja. Poleg tega, da nevzdržni, skrajni rezultati zahtevajo tudi skrajne žrtve. To trenerji pogosto prikrijejo, saj je mladi mamici na primer težko "prodati", da bo morala za napeta stegna ob vseh obveznostih trenirati vsak dan in slediti rigidni, povsem asocialni dieti na kateri sta dovoljeni le dve "začimbi" - stres ter nervoza.

Kdaj se res dobro počutim? Nekatere se dobro počutijo ob jogi in pilatesu, druge med kvihti v gymu, tretje v bazenu, četrte na stadionu, pete med prav nobeno organizirano vadbo in raje kolesarijo ter hodijo v hribe. Da "različnim ustreza različno", lahko prenesem tudi na prehrano.

Drži, da je za optimalno zdravje koristno, če ne celo nujno, poskrbeti za raznovrstnost tako pri gibanju, kot vnosu določenih hranil, a "posiljevanje" z nečim, kar te odbija zavoljo ujeti točno določeno številko ali odstotek, ni smiselno. Celo škodljivo je in to v več primerih, kot si morda mislite. Morda vam da misliti, da je tekom vseh let mojega dela prišlo k meni po pomoč veliko izklesanih vplivnic zaradi sesutega zdravja in motenega prehranjevanja.

Kar omogoča zdravje in dobro počutje, omogoča tudi realne in dolgoročno vzdržne estetske cilje. Obratno žal ne velja.

Zato punce, upam, da sem vam uspel polepšati dan s tem zapisom in naslovnim citatom velike mislice našega časa – Kim Kardashian: “Imam celulit. Ja in?”

Mario Sambolec
Nutricionist, trener, predavatelj in ustanovitelj znamke Feelgood