Dr. Roman Jerala: "Kot biokemik ne vidim, kako bi cepivo sploh lahko povzročilo stranske škodljive učinke!"

11. 12. 2020, 12:14 | Zdravje

              Dr. Roman Jerala: "Kot biokemik ne vidim, kako bi cepivo sploh lahko povzročilo stranske škodljive učinke!" (foto: Bor Slana/STA) Bor Slana/STA

Dr. Roman Jerala ne deli mnenja s številnimi laiki, ki na družbenih omrežjih izražajo skepso do 'prehitro razvitega' cepiva. Nasprotno. Ker stvari dobro pozna in razvoj cepiv tudi neprestano spremlja, je prepričan, da gre hiter razvoj cepiva predvsem toplo pozdraviti - in sicer kot zares izjemen dosežek sodobne znanosti. "Brez njega bi bile posledice za človeštvo grozljive," je še povedal sintezni biolog s Kemijskega inštituta.

“Dejansko se lahko zahvalimo samo znanosti, da je omogočila, da dobimo izjemno hitro, v roku manj kot enega leta izjemno učinkovita cepiva. Cepiva so tista, ki bodo predvsem kratkoročno zmanjšala žrtve. To je najpomembnejše in upamo, da bomo s pametno strategijo cepljenja uspešno cepili najbolj ranljive dele populacij in preprečili, da pride do tretjega vala, vala umiranja.”

V taisti spletni razpravi Kemijskega inštituta je dr. Roman Jerala še pojasnil, da je bilo testiranje opravljeno na zelo raznoliki populaciji, stranski učinki pa naj bi bili minorni.

"Eden od pogojev, da je cepivo odobreno, je, da ni nobenih resnih stranskih učinkov ... že na podlagi sestave in mehanizma delovanja cepiva pa kot biokemik ne vidim, kako bi cepivo sploh lahko povzročilo stranske škodljive učinke."