28. 4. 2021, 14:41

Dr. Sanja Goldberg iz Tel Aviva: "Tudi po cepljenju ste lahko prenašalec, vendar ste manj kužni kot necepljeni!"

profimedia

Doktorica znanosti molekularne biologije iz Tel Aviva je za Al Jazeera povedala, da se življenje v Izraelu počasi vrača v novo normalnost. "Ulice so polne, ljudje se družijo, atmosfera je pa veliko boljša kot lansko leto."

Izjavo dr. Sanje Goldberg povzemamo po pisanju Al Jazeera:

"Opažamo, da smo bili več kot leto dni v Izraelu podvrženi bolj strogim epidemiološkim ukrepom kot Evropa. Restavracije, trgovski centri, storitvene dejavnosti, športni centri, šole in univerze so bile zaprte več kot leto dni. Večina prebivalstva se je striktno držala ukrepov fizičnega distanciranja, maske so bile obvezne, druženje je bilo omejeno zgolj na mehurček najbližjih, obolele in tisti, ki so bili z njimi v kontaktu, pa se je spremljalo in zanje odrejalo karanteno. Nekje na polovici februarja so se ukrepi ublažili in od takrat naprej število na novo okuženih neprestano pada. Ta trenutek pa je skroaj vse odprto, javna srečanja so dovoljena, proslave, koncerti, dovoljeno je celo občinstvo na športnih prireditvah. Maske so še vedno obvezne v zaprtem prostoru, nič več pa na odprtem. V veljavi ostaja eden od strožjih ukrepov: to so potovanja. Priporočilo izraelske vlade namreč je, da se iz države ne potuje, razen če za to nimate nujnih razlogov."

Dr. Sanja Goldberg še dodaja, da za vsa aktualna cepiva velja visoka učinkovitost, da pa nobeni izmed njih ni mogoče pripisati absolutne zaščite.

"Cepivi Moderne in Pfizerja sta narejeni z novo tehnologijo in izkazalo se je, da sta izjemno učinkoviti. Težko ju je primerjati in reči, katera je boljša, prav tako ni mogoče reči, ali sta cepivi boljši od klasičnih. Vodilni strokovnjaki so mnenja, da je najboljše cepivo tisto, ki nam je dostopno takoj in v danem trenutku. Tudi po cepljenju lahko zbolite, a je potek bolezni znatno blažji. Prav tako lahko bolezen prenašate, a ste manj kužni kot tisti, ki niso cepljeni. Zato tudi še naprej velja priporočilo, da v zaprtih prostorih tudi cepljeni nosijo maske."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.