Dr. Vojko Flis: "Zakaj otroke pošijamo v šole, če temu znanju ne verjamemo?"

Teorije zarote

19. 10. 2020, 17:23 | Zdravje

              Dr. Vojko Flis: "Zakaj otroke pošijamo v šole, če temu znanju ne verjamemo?" (foto: Andrej Seršen Dobaj/STA) Andrej Seršen Dobaj/STA

Vojko Flis, direktor UKC Maribor, je na redni ponedeljkovi novinarski konferenci spregovoril o dnevnih covid številkah, perečih vprašanjih pomanjkanja kadra in kapacitet za potencialni sprejem večjega števila covid pacientov, pa tudi, kaj si misli o teorijah zarote, ki so jih polna družabna omrežja.

"Ko gledam vse te komentarje, se na koncu vprašam, zakaj pa pošiljamo v Evropi otroke v šolo? Zakaj se učijo? Zakaj jih pošiljamo na fakultete, če temu znanju ne verjamemo? Potem pa ukinimo vse to, kot je zapisal že profesor Ihan! Celo življenje sem se šolal in delal v tej ustanovi, sem tik pred pokojem. Če temu ne zaupamo, potem ne zaupamo več ničemur. Vsi tisti, ki delamo v UKC, se ne srečujemo s teorijami zarote, ampak z bolniki, ki jim skušamo pomagati tako, kot nalaga stroka. Spomnite se, ko smo za malega Krisa zbirali denar in smo ga poslali na zdravljenje v ZDA, po čudežno zdravilo. Saj to ni takšno zdravilo, kot ljudje pojmujejo. To zdravilo je virus, umetno prirejen virus, v katerem je košček dednine, ki virus prinese in malemu Krisu spremni dedno napako! In na takšen način se sedaj trudijo najti zdravila in cepiva za covid. To je tisto, čemur jaz osebno zaupam."

Poudaril je še, da nošenje zaščitne maske pomaga pri vseh dihalnih okužbah, ne zgolj pri novem koronavirusu.

"Tudi pri gripi ne pljuvamo v sočloveka. Če zase mislimo, da smo nepremagljivi, da se nam ne more nič zgoditi, pomislimo na ranljive, ki so del socialne mreže. Na dedke in babice, ki držijo pokonci številne družine. Nekateri mladi ne bi mogli živeti, če jim babice in dedki ne bi čuvali otrok. Naj jih pustimo umreti? Imejmo vsaj toliko človeškega sočutja, da skrbimo za druge, če nas že zase ne skrbi."

Vir: STA, Večer.si, Facebook, Twitter