Dr. Zarja Muršič: »Vsaka pandemija se enkrat konča.«

Nepreslišano

18. 11. 2021, 11:23 | Zdravje | Piše: Mnenje
Dr. Zarja Muršič: »Vsaka pandemija se enkrat konča.« (foto: STA) STA

Dr. Zarja Muršič, biologinja, evolucijska antropologinja, kognitivna znanstvenica, članica ekipe Sledilnika za covid-19, sodelavka v znanstveni redakciji Radia Študent in soavtorica podkastov o koroni na Valu 202, velja za eno najboljših razlagalk pandemije pri nas. V daljšem radijskem intervjuju je na številna odprta vprašanja o covidu spregovorila s Tjašo Škamperle.

Dr. Zarja Muršič je med drugim odgovarjala na vprašanje, ali smo Slovenci ta hip na poti, da si kolektivno imunost 'priborimo' s prekuževanjem, glede na to, da imamo v Evropi največji odstotek ljudi, ki so odločeni, da se zagotovo ne bodo cepili, kar 68 odstotkov Slovencev pa verjame, da so bila cepiva narejena prehitro in premalo testirana, da bi bila varna in učinkovita.

Takole je povedala:

»Vsaka pandemija se enkrat konča. Najboljše je, če bi se končala z visoko precepljenostjo. Pri čemer pa moram še enkrat opozoriti: tudi ko bomo cepljeni, bo virus še vedno lahko krožil med nami, seveda bodo številke nižje, in seveda se bo kdo še vedno znašel tudi v bolnišnici zaradi okužbe z virusom SARS-CoV-2, in pa, kdo bo seveda tudi še umrl. Podobno kot recimo tudi za gripo, proti kateri se cepimo, pa še vedno lahko tudi kdo umre od gripe. Pa vendar, ja, nekoč bo dovzetnih za okužbe zmanjkalo tudi v Sloveniji. S tem mislim na povsem dovzetne, povsem imunsko naivne. Potem pa počasi vemo, tako kot pri drugih koronavirusih, da hkrati tvoje telo izgublja imunost, čeprav ne izgubi popolno spomin na neko okužbo z virusom, pa izgubi vsaj protitelesa, ta nevtralizacijska protitelesa, ki bi takoj onemogočila virus že ob prvem stiku, pri stiku z sluznico v našem nosno-žrelnem predelu. Po drugi strani se pa tudi virus spreminja. Pojav novih različic se je zdaj sicer malo zaustavil, vendar pa v primerjavi, če pogledamo genetske študije ostalih koronavirusov, ki že krožijo med nami, se tudi ti virusi čez leta spreminjajo. Torej genetske, torej nove različice genetskega zapisa tega virusa se bodo spreminjale, pri čemer gre hkrati za našo imunost in hkrati se virus malo spremeni. Sčasoma se ustvari neko takšno ravnovesje z vsemi virusi in tudi ta bo potem postal eden izmed endemičnih virusov. Pridružil se bo ostalim štirim koronavirusom, ki so že v človeški populaciji. Pri tem pa imamo zelo dobro orodje, to je cepivo. Torej cepljenje s katerim se lahko zavarujemo. Ta hip je težko napovedati, ali bomo potrebovali še več poživitvenih odmerkov ali pa se bo izkazalo, da je ta tretji odmerek še del tistega (prvega in zaključnega) cepljenja. Saj vemo: pri mnogo boleznih cepljenje poteka s tremi odmerki, na različni časovni ravni, in morda bo ta tretji odmerek tudi tako deloval pri SARS-CoV-2. Enostavno še ne vemo teh zadev in to bomo v prihodnosti odkrili. Lahko pa bo podobno gripi, kjer pa se vsako sezono cepimo proti gripi.«

Vir: rtvslo.si