STA/P.M. | 28. 2. 2023, 17:01

Država ostro tudi nad elektronske cigarete: preverite, kaj je v pripravi

Profimedia

Z novimi ukrepi bi izboljšali zdravje ljudi in omogočili vzdržnost zdravstvenega sistema v prihodnosti, pravijo predlagatelji zakona.

Na ministrstvu za zdravje so pripravili predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Ta bi med drugim prepovedala arome v elektronskih cigaretah ter kadilnice v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. Predlog je v javni razpravi do 30. marca.

Prepoved privlačnih arom v e-cigaretah

Poleg tega bi novela v nacionalno zakonodajo prenesla delegirano direktivo Evropske komisije glede strožjih določb za ogrevane tobačne izdelke. Ta uvaja prepoved značilnih arom za ogrevane tobačne izdelke in aromatičnih snovi v katerikoli od njihovih komponent. "Arome so prepoznane kot varne ob zaužitju, vendar gre pri vdihavanju za drugo pot vnosa. Za večino arom še ni znano, kako vplivajo na zdravje pri dolgoročnem vdihavanju, pri nekaterih pa so znani hudi škodljivi učinki na zdravje dihal."

Profimedia

Direktiva na embalažo ogrevanih tobačnih izdelkov uvaja splošna, informativna in sestavljena zdravstvena opozorila, kot to velja za druge tobačne izdelke za kajenje.

Kot je še navedeno v dokumentu, bi bila obravnava elektronskih cigaret in tekočin oz. polnil z in brez nikotina izenačena. Podatki namreč kažejo, da so privlačne arome v elektronskih cigaretah povezane s povečanjem privlačnosti elektronskih cigaret in zmanjšanjem zaznavanja njihove škodljivosti.

Konec s kadilnicami v zaprtih prostorih

Zaradi nepopolne zaščite prebivalcev pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu in emisijam drugih povezanih izdelkov, pa tudi velikega deleža neskladnosti z zakonskimi določbami, bi novela prepovedala kadilnice v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Novela bi tudi uzakonila prepoved dajanja na trg tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov preko interneta, telekomunikacij ali katerekoli druge razvijajoče se tehnologije.

Novela bi tudi uzakonila prepoved dajanja na trg tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov preko interneta, telekomunikacij ali katerekoli druge razvijajoče se tehnologije.

Bobo

Na tržišču se pojavlja vedno več novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, zato predlog novele ob tem uvaja sistem za odobritev teh proizvodov. Z namenom bolj učinkovitega izvajanja zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov z novelo dopolnjujejo tudi nekatere določbe nadzora in kazenske določbe, ki vključujejo sodelovanje več nadzornih organov in nove kršitve posameznikov. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.