Šlo je za študijo, v okviru katere so udeleženci vsak dan spili pomarančni sok. Rezultati so presenetljivi.
Nova študija kaže, da en kozarec pomarančnega soka na dan prinaša veliko več kot le vnos vitamina C. Lahko namreč pozitivno vpliva na gene, ki podpirajo zdravje srca. V majhni, a podrobni študiji je 20 zdravih odraslih oseb dva meseca vsak dan popilo dva kozarca 100-odstotnega pomarančnega soka. Raziskovalci z Univerze v São Paulu v Braziliji, Državne univerze Severne Karoline in Univerze Kalifornije v Davisu so spremljali spremembe v več kot 1.700 genih znotraj imunskih celic udeležencev. Odkrite so bile pomembne spremembe v genski aktivnosti, povezane s krvnim tlakom, metabolizmom maščob in vnetjem. Vse to so ključni dejavniki za zdravje srca in ožilja.
Študija je pokazala, da citronski flavonoidi – rastlinske spojine, ki jih najdemo tudi v jagodičevju, čaju in kakavu – delujejo kot antioksidanti in imajo protivnetne lastnosti. Na telo lahko vplivajo celo na molekularni ravni. Raziskava je bila konec oktobra objavljena v reviji Molecular Nutrition & Food Research.
Večina sprememb pri udeležencih je kazala na zmanjšano vnetje in bolj zdrave krvne žile. Vendar so se učinki razlikovali glede na telesno težo. Osebe z normalno telesno težo so pokazale spremembe v genih, povezanih z vnetjem, medtem ko so udeleženci s prekomerno telesno težo imeli spremembe v genih, povezanih s presnovo maščob in porabo energije, poroča portal Espreso.rs. "Ta raziskava jasno kaže, da ima pomarančni sok velik potencial za zdravje, saj razkriva molekularne mehanizme, ki stojijo za njegovimi koristmi," so zapisali raziskovalci.
Preberite še:
- Zdrava osvežitev ali kalorična past: ali 100-odstotni sadni sokovi redijo?
- Če uživate mastno hrano, poskusite to pijačo: znanstveniki pravijo, da varuje zdravje srca
- To je najbolj zdravo sadje na svetu: najboljši delež C-vitamina in močno sredstvo za hujšanje
Rezultati prav tako nakazujejo, da lahko telesna teža vpliva na to, kako telo reagira na bioaktivne snovi iz pomarančnega soka. Vse to bi lahko v prihodnosti pomagalo pri oblikovanju personaliziranih prehranskih priporočil, bogatih s flavonoidi.