N.Z. | 18. 10. 2021, 11:05

Dva simptoma, ki razkrivata, da ste PREBOLELI covid-19: eden spravlja v obup moške, drugi ženske

profimedia

Poleg že znanih simptomov, kot so: kašelj, vročina, utrujenost, izguba okusa in voha, so nekateri pacienti doživeli tudi nekoliko 'intimnenjše' simptome, o katerih pa se premalo govori. Zaznali so jih tako pri moških kot ženskah.

Gre za prizadetost spolno reproduktivnega sistema.

Težave na tem področju se pojavijo po infekciji s covidom. Ali bolj konkretno: nekatere ženske so zaznale spremembe v menstrualnem ciklusu, ka rnekaj moških pa ima po že preboleli bolezni še vedno težave z erektilno disfunkcijo.

V pregeldu znanstvene literature, ki je bil objavljen v magazinu Journal of Endocrinologial Investigation, so erektilno disfunkcijo zabeležili kot enega od simptomov koronavirusa.

Znanstveniki so odkrili, da številni moški pacienti, ki so preboleli covid, trpijo za hipogonadizmom, ki je posledica zmanjšanih ravni testosterona in/ali manjšega izločanja semena.

"Ali gre za dolgotrajno ali le začasno stanje, pa še ne vemo," pojasnjujejo znanstveniki in dodajajo, da so opazili manjše število Leydigovih celic, ki se nahajajo v testisih. Zanje je značilno, da pomagajo pri proizvodnji testosterona in sodelujejo pri spermatogenezi, t.j. procesu nastajanja spermatozoidov, ki se odvija v semenskih kanalih testisov.

Znanstveniki so tudi prepričani, da bi to lahko bil eden od razlgov za večjo smrtnost in pogostejšo hospitalizacijo tako moških kot žensk, pojasnjuje pa tudi, zakaj virus najbolj prizadane starejše moške.

Tudi ženske izkušajo spolne in reproduktivne simptome, za katere zdravniki verjamejo, da so povezani s hormoni.

Luise Newson, strokovnjakinja za menopavzo, je povedala, da te simptome trenutno raziskujejo na vzrocu 842 pacientk. Rezultati pa kažejo, da je dolgi covid vendarle povezan s stopnjo hormonov.

Po njenih navedbah naj bi številne ženske opazile poslabšanje covidnih simptomov tik pred začetkom menstruacije, ko je nivo estrogena v organizmu najnižja. Prepričana je, da ne gre za naključje, saj simptomi dolgega covida močno spominjajo na simptome menopavze, to so: utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, vrtoglavica ...