N.Z. | 1. 12. 2022, 14:35

Elon Musk napoveduje raziskavo na ljudeh: v njihove možgane želi vsaditi 'pametni' implantant

profimedia

Elon Musk je predstavil napravo Neuralink, ki je plod dela še enega njegovega podjetja, ki se ukvarja z izdelavo visokotehnoloških implantantov za ljudi. Raziskava na ljudeh naj bi se začela čez pol leta.

Cilj Neuralinka je ustvariti napravo, ki bi jo bilo mogoče vstaviti v možgane in s katero bi bilo mogoče upravljati z računalnikom le s pomočjo možganskih aktivnosti.

Musk je na dogodku povedal, da podjetje napravo testira na opicah, leta 2020 pa je bila opravljena študija na prašičih.

Neuralink je pred tem že objavil video, na katerem je mogoče videti opico, ki igra računalniško igrico s svojimi možgani, medtem ko je na drugem prikazana opica, ki so jo usposobili, da si ’polni’ implantant tako, da sedi pod brežičnim napajalnikom.

Kasneje v prezentaciji so raziskovalci Neuralinka prikazali še prašiča na tekalni stezi, s katero so hoteli prikazati, kako si bodo ljudje s to napravo lahko pomagali k večji mobilnosti v prihodnosti.

iPhone v možganih

Neuralinkova napravica je majhna, z velikim številom možnih vtičnikov, ki jih je mogoče vstaviti v možgane.

"Videti bo tako, kot bi delček vaše lobanje zamenjali s pametno uro, če naj tako razložim, ker za to nimam boljše analogije," je povedal Musk.

"Potrebnih je kakšnih 15 minut, da 64 takšnih vtičnikov implantiramo v možgane s pomočjo robotskega sistema," pa je povedal DJ Seo, podpredsednik Implantanta in soustanovitelj Neuralinka, medtem ko je na umetni lutki skušal prikazati, kako bo proces vstavljanja naprave potekal.

Raziskovalci podjetja trdijo, da naprave razvijajo v smeri zdravstvenih dobrobiti, med katerimi so obnova izgubljenega vida ali povrnitev možnosti gibanja pri paralizi.

Tehnološko gledano naj bi že obstoječe napravice enostavno nadgradili.

"Prepričan sem, da bi v svoji glavi ne boste želeli imeti iPhone 1, če bo na voljo že iPhone 14," je bil še nazoren Musk.

Medtem na Twitterju

Na novico o Muskovi najavi začetka študije na ljudeh (ki zaradi papirologije zamuja že dve leti) so se seveda odzvali tudi na Twitterju.

Eden zanimivejših čivkov na to temo je bil tvit novinarja MSNBC, Mehdija Hasana:

"Naj pomislim za trenutek: isti ljudje, ki so kot ponoreli vpili, da je Bill Gates v cepiva proti covidu vtaknil mikročipe, so zdaj navdušeni nad najavo Elona Muska, ki jim zares želi v možgane vstaviti implantant? Oh, kakšna ironija."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.