Enoletni (ali sladki) pelin ustavlja razmnoževanje koronavirusa (kaže preliminarna raziskava)

Z naravo nad covid

13. 1. 2021, 12:47 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Enoletni (ali sladki) pelin ustavlja razmnoževanje koronavirusa (kaže preliminarna raziskava) (foto: profimedia) profimedia

Ameriški znanstveniki so pod drobnogled vzeli ekstrakt aromatičnega sladkega pelina (Artemisia annua), da bi preverili trditve o njegovi protivirusni učinkovitosti tudi na primeru koronavirusa, ki povzroča bolezen covid-19.

Raziskovalcem iz univerz Columbie in Washingtona ter politehničnega inštituta Worcester je uspelo dokazati, da so resnejše nadaljne študije v smeri iskanja zdravila proti koronavirusu SARS-CoV-2 še kako smiselne.

Tako pripravek za čaj iz listov A. annue, ki vsebuje artemizinin, kot tudi suhi pripravki kažejo močno antivirusno delovanje.

Artemizinin (in njegovi polsintetski derivati) so najučinkovitejša znana snov zoper povzročitelja malarije Plasmodium falciparum, bolniki pa ga dobro prenašajo. Učinkovina je naravno prisotna v enoletnem pelinu, po katerem se tudi imenuje. Enoletni pelin v primeru vročice priporoča tradicionalna kitajska medicina. - Vir: Wikipedia

"To je prvo poročilo o anti-SARS-CoV-2 učinkovitosti ekstraktov, ki so pridobljenih iz vroče vode z A. annuo na primerkih iz štirih različnih kontinentov. Dodatne študije bodo preverile, ali je pripravek učinkovit 'in vivo', da bi si tako prišli na jasno, ali bi A. annua lahko postala poceni terapija za zdravljenje infekcij zaradi virusa SARS-CoV-2," je povedala ameriška znanstvenica Pamela Wathers, ki je skupaj s kolegi iz zgoraj navedenih institucij izvedla študijo.

Še neobjavljena študija velja za preliminarno in čaka na potrditev zdravstvene srenje.

Antiviralna učinkovitost zelišča je bila sicer že večkrat dokazana:

 • A. annua že več kot 2000 let velja za zdravilo proti malariji.
 • Študija iz leta 2005 je pokazala, da želišče učinkovito provirusno deluje na SARS-CoV-1, t.j. virus, ki je v letih med 2002 in 2003 'zakrivil' izbruh SARS-a.
 • Tako rastlina kot artemizinin sta se pokazala za učinkovita pri omejevanju vnetnih citokinov, interleukina-6 (IL-6), in faktorja nekroze tumorja alfa (TNF-α) 'in vivo'. Te molekule lahko postanejo problematične pri 'citokinski nevihti' (sindrom sproščanja citokinov), ki jo izkušajo nekateri oboleli zaradi covida.
Poceni tabletka kot zdravilo

Ameriški znanstveniki so postavili hipotezo, da bi iz prahu posušenega listja sladkega pelina lahko izdelali tabletke in z njimi (na cenovno ugoden način) zdravili covid-19.

V prid njihovi nameri govori tudi naslednji podatek:

 • Ne le, da so vsi ekstrakti (v vseh oblikah in z vseh kontinentov) pokazali močno protivirusno delovanje, izkazalo se je celo, da niti starost vzorcev pri tem ni igrala večje vloge. Enako močno so proti virusu delovali tako sveži vzorci kot vzorec, ki je bil 'nabran' že leta 2008. To kaže, da so aktivne sestavine v rastlini kemijsko zelo stabilne (pod pogojem, da so vzorci hranjeni na sobni temperaturi in v suhem okolju).

Vir: News-medical,net