10. 3. 2019, 17:40 | Vir: STA

Epidemija ošpic na Madagaskarju vzela skoraj tisoč življenj

profimedia
Epidemija ošpic na Madagaskarju vzela skoraj tisoč življenj (foto: profimedia)

Na Madagaskarju se spopadajo z obsežno epidemijo ošpic. Bolezen je v tej revni otoški državi v Indijskem oceanu v zadnjih šestih mesecih terjala skoraj tisoč življenj, zlasti med otroki. Splošno razširjena podhranjenost in nizka stopnja precepljenosti sta močno povečali nevarnost nalezljivega virusa, opozarjajo zdravstvene oblasti. 

Med septembrom lani in februarjem letos so na Madagaskarju zabeležili več kot 79.000 primerov okužb z ošpicami, od katerih se jih je 926 končalo s smrtjo, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Ošpice so na Madagaskarju, kjer je 47 odstotkov otrok, mlajših od pet let, podhranjenih, še posebej nevarne. Najresnejše primere so pogosto zabeležili prav pri podhranjenih otrocih, je opozoril predstavnik WHO v državi Vincent Sodjinou.

Po njegovih besedah gre za epidemijo, ki jo gre pripisati nizki stopnji imunizacije v zadnjem desetletju in s tem vse večjem številu ljudi, ki niso bili cepljeni.

Pediatrični oddelek vojaške bolnišnice Antsiranana severno od mesta Anivorano je preplavljen z bolniki. "Običajno zdravimo en primer ošpic na dva meseca," je povedal glavni zdravnik Ravohavy Setriny Mahatsangy. Od decembra lani pa so jih imeli 444.

Zdravniki se ob pomanjkanju sredstev za nakup cepiva proti ošpicam spopadajo tudi s prepričanjem ljudi, ki se v iskanju rešitve zatekajo k tradicionalni medicini, kar dodatno zavira uspešno zatiranje bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novoizvoljeni predsednik Andry Rajoelina je sicer obljubil, da bodo proti ošpicam cepili vse otroke med šestim mesecem in devetim letom starosti.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami ter z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju in kihanju. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.