N.Z. | 1. 10. 2020, 16:32

Epidemilog Dragan Laušević: »V Črni Gori relativni prirast dnevnih okužb višji, kot je bil v Bergamu!«

profimedia

V minulem tednu so v Črni Gori beležili tudi do 40 odstotkov okuženih med vsemi testiranimi na koronavirus, ki povzroča bolezen covid-19, kar je izjemno zaskrbljujoč podatek.

Epidemiolog Inštituta za javno zdravje v Podgorici Dragan Laušević je povedal, da je naraščanje okužb s koronavirusom intenzivnejše kot je bilo v italijanskem mestu Bergamu na začetku pandemije. Medtem ko je pred pol leta v Bergamu zbolevala predvsem starejša populacija, se v Črni Gori virus širi med mlajšimi.

»Še do pred kratkim smo dobro branili domove za ostarele, zdaj pa so se nam zgodile okužbe tudi tam. Kakšne bodo posledice tega, bomo šele videli,« je epidemiolog povedal za Radio Crna Gora.

V samo zadnjih 14 dnevih so v Črni Gori dnevno beležili 200 primerov prirastka okuženih. Če bi to število primerjali s številkami Nemčije, ki je po številu prebivalstva veliko številčnejša, bi bilo to tako, kot če bi Nemčija poročala o 350.000 na novo okuženih.

»V zadnjih dveh tednih smo pri nas zaznali večji odstotek okuženih, kot so jih oni zaznali v sedmih mesecih pandemije,« pojasnjuje Laušević.

Trenutne statistike Črne Gore:

  • od začetka junija je v Črni Gori umrlo 160 ljudi, od začetka leta torej skupno 169,
  • trenutno aktivno bolnih je 3411 ljudi, hospitaliziranih je 267 oseb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.