Epidemiolog dr. Željko Ler: "Maske so lahko močno orodje proti širjenju okužb, a le, če se pravilno nosijo!"

26. 10. 2020, 12:00 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Epidemiolog dr. Željko Ler: "Maske so lahko močno orodje proti širjenju okužb, a le, če se pravilno nosijo!" (foto: profimedia) profimedia

Bosanski primarij in epidemiolog dr. Željko Ler je v intervjuju za Al Jazeero odgovoril na nekaj perečih zdravstvenih in družbenih vprašanj povezanih s koronavirusom, ki povzroča bolezen covid-19.

Med drugim je v omenjenem intervjuju pojasnil, zakaj se zdi, da je Kitajska v boju proti širjenju okužb bolj uspešna kot preostali del sveta.

"Prav iz Kitajske trenutno dnevno poročajo o najnižjih številkah novo okuženih. Razlog za to gre iskati v nadvse drakonskih ukrepih, ki jih sprejemajo vse od začetka pandemije. Odločno omejeno gibanje, zapiranje določenih pokrajin in mest, vzpostavljanje karanten, zaprte šole, odpoved skupinskih potovanj in podobno, za nadzor ukrepov pa so angažirali vojsko. Pri Združenih narodih so nedavno izdali poročilo, da je Kitajska organizirala najambicioznejši, najagilnejši in najbolj agresiven način omejevanja širjenja SARS CoV-2 virusa v zgodovini. Podobno se je epidemije lotila tudi vlada Nove Zelandije. Zaprli so meje in skozi štiri faze državo postopoma povsem izolirali od sveta. Vse, kar je v državi delovalo, so bile osnovne službe, prebivalstvo pa je ostajalo med štirimi stenami."

Situacija drugod po svetu je bila precej drugačna.

"Nemčija in ostale razvite države Zahodne Evrope se skušajo ogniti popolnemu zaprtju, da bi tako ohranjale delovanje družabnega življenja in gospodarstva. In to ne glede na pandemijo."

Da se je zato težišče okužb znatno premaknilo od skrajnega vzhoda na severozahod, se zato ne gre preveč čuditi, še pravi dr. Ler.

Za Al Jazeero je v nadaljevanju povedal še nekaj besed o (ne)učinkovitosti zaščitnih mask.

"Zaščitne maske učinkovito zadržijo večje virulentne enote, ki vsebujejo tako koronavirus kot vse druge viruse, ki se prenašajo kapljično in aerogeno. Vedeti moramo, da je osnovni namen nošenja mask v preprečevanju prenosa virusa z okuženega na druge ljudi. Ker pa virus covida-19 povzroča veliko asimptomatsko okuženih, moramo maske nositi vsi, ne glede na naše trenutno zdravstveno stanje. Maske so torej močno orodje proti šrijenju SARS CoV-2, a le pod pogojem, da jih nosimo pravilno (da tesnijo obraz) in jih hkrati menjamo v skladu s priporočili. Vse to skupaj z ostalimi zaščitnimi ukrepi, med katerimi prednjači vzdrževanje fizične distance!

Vir: Al Jazeera Balkans